Politiek

Ouderbijdrage niet betaald? Scholen mogen je kind niet meer uitsluiten van schoolreisjes

Vind je de vrijwillige ouderbijdrage te hoog of wil je het bedrag gewoon niet betalen? Scholen mogen kinderen niet langer uitsluiten van activiteiten zoals schoolreisjes of excursies als de bijdrage niet is betaald.

Een voorstel dat dit regelt, is dinsdag met grote steun aangenomen in de Tweede Kamer. Volgens de initiatiefnemers Peter Kwint (SP) en Lisa Westerveld (GroenLinks) komt het geregeld voor dat kinderen worden uitgesloten, ondanks dat de bijdrage vrijwillig zou moeten zijn.

Soms honderden euro’s

Voor de hoogte van de vrijwillige ouderbijdrage zijn geen landelijke regels. Er zijn daardoor grote verschillen tussen scholen. Sommige rekenen helemaal geen ouderbijdrage, maar andere vragen soms wel 600 euro aan de ouders.

Scholen mogen kinderen niet weigeren of van school sturen als de vrijwillige bijdrage niet wordt betaald. In de praktijk worden kinderen wel uitgesloten van excursies, kerstfeesten en andere extra activiteiten.

Kansenongelijkheid door ouderbijdrage

De honderden euro’s per jaar zijn voor sommige ouders een financiële strop. “Het is een drama voor een kind om niet mee te mogen vanwege de financiële situatie van zijn of haar ouders”, zei Lisa Westerveld vorige week in de Tweede Kamer.

Lees ook: Moet de schoolbijdrage van ouders inkomensafhankelijk zijn?

De nieuwe regels moeten bijdragen aan het terugdringen van kansenongelijkheid, zei minister Arie Slob van Onderwijs al eerder. Volgens hem is het moeilijk te achterhalen om hoeveel kinderen het gaat, “maar je kan zeggen dat elk kind dat dit overkomt er één te veel is”.

Foto: Pixabay