Politiek

Nog geen hogere straffen voor moordende jongeren, nabestaanden teleurgesteld

Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming gaat de straffen voor minderjarigen nog niet verhogen. Dat zei hij vanavond tijdens het debat over het jeugdstrafrecht en hogere straffen. Daarmee geeft hij voorlopig geen gehoor aan een petitie van de ouders van slachtoffers.

De vader van Nick Bood en de moeder van Romy Nieuwburg geven tegen Hart van Nederland aan teleurgesteld te zijn. “Ik blijf erbij dat de straffen te laag zijn. De kous is nog niet af”, aldus Dirk Jan Bood.

‘Hogere straffen nodig’

De nabestaanden van Nick, Romy en ook Savannah Dekker overhandigden bijna 90.000 handtekeningen aan de minister. Ze vinden het onverteerbaar dat de jeugdige moordenaars van hun kinderen 1 of 2 jaar gevangenisstraf en tbs kregen. Zij pleiten dan ook voor hogere straffen.

Minister Dekker zei vanavond in het debat er nog niet uit te zijn. Hij schuift strafverhoging van moordende en verkrachtende jongeren op de lange baan. Hij wil eerst weten wat rechters in ons land ervan vinden en wil laten onderzoeken hoe het in andere landen is geregeld.

De partijen VVD, PVV en CDA steunen de oproep van de ouders en willen de jeugdstraffen ook verhogen.

Lees ook: Ouders vermoorde Romy, Savannah en Nick overhandigen petitie ‘Verhoog Jeugdstraffen’

Beeld: Tweede Kamer