Misdaad

'Insulinemoordenaar' Rahiied A. gaat niet in hoger beroep

Rahiied A. uit Rotterdam legt zich neer bij de twintig jaar cel en tbs met dwangverpleging die hij kreeg opgelegd voor de zogeheten insulinemoorden. Dat meldt zijn advocaat Robbert van Haneghem vrijdag.

De rechtbank in Rotterdam veroordeelde de 23-jarige leerling-verpleger vorige week voor vier moorden door inspuiting met insuline, zes pogingen tot moord en een poging tot doodslag. De slachtoffers waren allemaal hoogbejaarde en demente bewoners van vier verzorgingsinstellingen in de regio Rotterdam.

Lees ook: Nabestaande na eerste dag van proces insulinemoorden: ‘Ga nou praten, lafaard’

Leerling-verpleger waande zich arts

Rahiied A. is sterk verminderd toerekeningsvatbaar verklaard en kreeg om die reden geen levenslang opgelegd. Hij lijdt volgens de rechter aan een persoonlijkheidsstoornis, waarin hij zich een dokter waant. De leerling-verpleger wilde graag arts zijn, met bijbehorende dynamiek en drama, en waardering krijgen, stelden psychiatrisch deskundigen.

De opgelegde straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie. Rahiied A. moet eerst zijn celstraf uitzitten voordat de tbs-behandeling kan beginnen. Naast de moorden en pogingen daartoe, is hij ook veroordeeld voor het vervalsen van een Verklaring Omtrent Gedrag en drie diefstallen.

Naast de straf heeft Rahiied A. ook een beroepsverbod gekregen voor 25 jaar.

ANP