Sport

FC Den Bosch-supporter maakte volgens justitie geen Hitlergroet

Het omstreden armgebaar dat een supporter van FC Den Bosch maakte tijdens de wedstrijd tegen Excelsior, was geen Hitlergroet. Die conclusie trekt het Openbaar Ministerie (OM) na bestudering van videobeelden.

Op wedstrijdbeelden was te zien dat een thuissupporter zijn arm omhoog stak op het moment dat speler Ahmad Mendes Moreira aangeslagen reageerde op de spreekkoren in het stadion. De racistische leuzen waren gericht aan de donkere voetballer.

Justitie heeft besloten om de FC Den Bosch-supporter daarom niet vervolgen wegens racisme.

‘Geen Hitlergroet, maar wegwerpbeweging’

Velen zagen in het omstreden armgebaar een Hitlergroet, maar volgens een woordvoerder van het OM ging het om “een meer algemene wegwerpbeweging”. “Wij hebben ook niet kunnen vaststellen dat die bewegingen gepaard gingen met (discriminatoire) uitingen in de richting van Mendes Moreira.”

De vermeende Hitlergroet is na ongeveer 35 seconden te zien, tekst gaat verder onder de tweet

Na de beladen wedstrijd werd een onderzoek gestart naar de spreekkoren en oerwoudgeluiden die in het stadion te horen waren. Woensdag liet het OM weten dat deze “voor zover nu kan worden beoordeeld” strafbaar zijn.

Statement van supporters

De supportersclub van de Bossche club nam donderdag nadrukkelijk afstand van de racistische spreekkoren. De aanhang riep op tot grotere sociale controle in stadion “aangezien dit iets is dat wekelijks op vele voetbalvelden door heel Nederland gebeurt”.

Bij de oproep werd een foto geplaatst van supporters met de vlaggen van Nederland, Curaçao, Turkije, Brazilië, India en de Zuid-Molukken.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

“Voor ons is iedereen gelijk!” —————- Afgelopen zondag is er iets gebeurd waar wij als M-side totaal niet trots op zijn en waar wij ons ook van distantiëren. Enkelen individuelen hebben zich vanaf onze tribune helaas racistisch uitgelaten over Moreira, waar ook wij onze excuses voor moeten aanbieden. Voor ons als FC Den-Bosch supporters van de M-Side is het om te zorgen voor sociale controle want dit kan en mag nooit meer gebeuren. Laten we met zijn allen aan dit maatschappelijke probleem werken, aangezien dit iets is wat wekelijks op vele voetbalvelden door heel Nederland gebeurd. Wij keuren alle vormen van racisme af. Iets wat ook te zien is door de vele verschillende nationaliteiten op de M-side. De tribune waar de fanatieke maar ook doorsnee afspiegeling van onze mooie Bossche stad staat. De stad waar vele culturen zij aan zij leven. Iets waar wij als Brabantse Bourgondiërs trots op zijn! Wat wij wel nog van ons hart willen is dat er, ondanks de fouten van onze tribune, ook bijzonder gevaarlijke dingen op (sociale) media gedaan worden; Een jonge gast staat met zijn handen over elkaar en maakt een wegwerpgebaar richting het veld. Om vervolgens in een verkeerd daglicht te worden geplaatst door een bewegend beeld stil te zetten, op een voor hem desastreus moment. Door deze foto wordt hij door een kudde mensen (o.a. politici en BN’ers) publiekelijk vervolgd, met de dood bedreigd en durft hij niet meer veilig over straat! Is dat dan Nederland, is dat onze standaard? Normaliter zou een rectificatie hiervan niet meer dan normaal zijn.. M-SIDE TEGEN RACISME!

Een bericht gedeeld door Den Bosch FC (@denboschfc) op 20 Nov 2019 om 11:35 (PST)

Redactie/ANP