Lifestyle & Entertainment

Na lang welles-nietes definitief geen Festival Eilân op Terschelling

Het is al wekenlang onderwerp van gesprek op Terschelling: Festival Eilân. De Stichting Ons Schellingerland spande een rechtszaak aan om de vergunning voor het festival in te laten trekken. Vrijdagavond werd de stichting in zijn gelijk gesteld. Het festival mag definitief niet doorgaan.

Begin deze week leek het er al op dat Festival Eilân, dat plaats zou vinden van 12 tot 15 september, niet door zou gaan. Maar na nieuwe vergunningsaanvragen was de stemming positief. Door het hoofdpodium te verplaatsen naar een plek buiten Natura2000-gebied leek het er even op dat het festival gewoon door zou kunnen gaan.

Onderstaand Facebookbericht dateert van vrijdagochtend, toen alles nog in kannen en kruiken leek.

In shock

Maar niets is minder waar. “We hebben een kwartier geleden de brief gelezen”, zegt een van de organisatoren van Festival Eilân, Gerrit-Jan Hoes. “We zijn in shock! We zouden morgen gaan beginnen met opbouwen. We zijn helemaal ready to go.”

Zoals het er nu naar uit ziet is het doek definitief gevallen voor Festival Eilân. Om alles op tijd op te kunnen bouwen, moest er immers zaterdag begonnen worden. “We gaan nu eerst met ons team en advocaat kijken wat we nog kunnen doen en dan komen we met een officiële reactie”, laat Hoes weten.

Stichting Ons Schellingerland

Stichting Ons Schellingerland laat via hun advocaat Jan Willem Spanjer weten blij te zijn met de uitspraak van de rechter. “Er zijn genoeg festivals in Nederland waar mensen hun vertier kunnen zoeken. Op Terschelling gaat het niet gebeuren. De rechter heeft vanavond een streep door dit festival gezet.”