Opmerkelijk

Fruitteler uit Wemeldinge is wanhoop nabij: 45.000 kilo peren mogelijk vernietigd

Tussen de winderige weilanden aan de Ruisweg iets buiten het Zeeuwse Wemeldinge, staan de schuren van fruitteler De Schipper. De kisten met peren staan er hoog opgestapeld in een koelcel. Maar liefst 45.000 kilo Doyenné du Comice krijgt het bedrijf niet verkocht.

En dat terwijl de peren dit jaar extra smaakvol zijn door de vele uren zon die ze hebben gekregen, schrijft Irene van Leeuwen, de schoondochter van de teler, op Facebook.

Als eerste buiten de boot

De zonuren zorgden ook voor een enorme droogte en waar andere telers konden beregenen, was dat voor het bedrijf op een steenworp afstand van de Oosterschelde geen optie: “Onze peren zijn aan de kleine kant gebleven en vielen daardoor als eerste buiten de boot.”

Lees ook: Kleine pruimen vinden gretig aftrek in Wemeldinge

Al dat heerlijke fruit laten wegrotten is voor De Schipper geen optie, dus gingen ze de koeling in, hopend dat er alsnog een koper zou komen. Maar die lijkt niet te komen. “Inmiddels komt de dag dat we de Doyennés moeten laten storten als minst verlieslijdende optie steeds dichterbij. Voedselverspilling anno 2019.”

“Koop lokaal”

Van Leeuwen doet een oproep: “Stop met het massaal eten van geïmporteerde fruitproducten. Koop lokaal. Je proeft en voelt het verschil. En het helpt voedselverspilling tegen te gaan.”

Volgens haar zijn de problemen voor de Zeeuwse tuinder terug te leiden naar de concurrentie binnen Europa. “Oost-Europese landen zijn met EU-subsidies meer fruit gaan telen en kunnen door lagere loonkosten goedkoper leveren. Een structureel probleem, dat dit jaar extra zichtbaar is geworden door de goede Nederlandse oogsten.”

Lees ook: Pruimenteler uit Wemeldinge heeft 60.000 kilo pruimen over

Voordat de peren vernietigd worden, kun je ze nog ophalen in Wemeldinge: “Puur om uit de kosten te komen, zijn we al blij met een prijs van 30 cent per ongesorteerde kilo. Bij voorkeur per kist af te nemen. Voor gesorteerde en verpakte peren komt er 10 cent bij. Afhalen in Wemeldinge. Bezorging tegen een kleine vergoeding in overleg mogelijk.” De peren komen in kisten van 400 kilo.

Foto: ANP