Frank Masmeijer hoort 23 mei vonnis drugszaak

ANTWERPEN (ANP) – De voormalige televisiepresentator Frank Masmeijer hoort op donderdag 23 mei wat zijn straf wordt voor zijn rol in een drugssmokkelzaak in België. Het hof van beroep in Antwerpen heeft dat gemeld na een nieuwe zitting donderdag, waarin de advocaten konden ingaan op een wetswijziging over de term drugsinvoer, die mogelijk van invloed was op deze strafzaak. Masmeijer was donderdag niet zelf op de zitting.

In hoger beroep is acht jaar celstraf tegen Masmeijer geëist en een boete van 40.000 euro. In de smokkelzaak zijn 32 verdachten in hoger beroep gegaan.

De rechtbank had hem in oktober 2017 al tot acht jaar cel veroordeeld en een boete van 48.000 euro. Hij was destijds op vrije voeten. Vlak voordat het proces in hoger beroep in november begon, werd hij opgepakt in Breda en overgeleverd aan België. Sindsdien zit hij in een Belgische cel.

‘Beperkte rol’

Masmeijer had tijdens het eerste proces nog ontkend dat hij bij de smokkel betrokken was, maar eind vorig jaar gaf hij opeens toch toe dat hij een ,,beperkte” rol had bij de smokkel van 467 kilo cocaïne. Dat zou zijn gebeurd in 2014, via de haven van Antwerpen. De drugs werden ontdekt tussen een lading bananen uit Zuid-Amerika.

De advocaat van de Nederlander heeft gepleit voor een mildere straf.

In België zijn verdachten niet verplicht om te verschijnen tijdens de uitspraak.