Gezondheid

Foodwatch Nederland wil fastfoodkramen weghouden bij scholen

Foodwatch, het Voedingscentrum en Jongeren op Gezond Gewicht willen dat er een verbod komt op ongezond voedsel binnen een straal van een kilometer om middelbare scholen. Dit omdat scholieren nog altijd te vet en te slecht zouden eten tijdens en om schooltijden heen.

Jongeren in Nederland eten te vaak ongezond. Al jaren wordt geprobeerd om middelbare scholieren gezonder te laten eten. Frisdranken en snackrepen zijn vervangen door water en fruit, frituur is uit schoolkantines verbannen. En dus gaan veel leerlingen in hun pauze gewoon naar een supermarkt, benzinepomp of naar een snackcar in de buurt van de school. Foodwacth Nederland wil nu dat de rijdende eettentjes vlakbij scholen  overal in Nederland verboden moeten worden. In Venlo hebben de SP en het CDA al het voortouw genomen

College Den Hulster in Venlo wil maar wat graag af van de slechte eetgewoonten van haar leerlingen, in een straal van 800 meter van de school zitten er meerdere supermarkten en een cafetaria waar de leerlingen tijdens een tussenuur of tijdens de pauze veel te vinden zijn. De leerlingen van de school denken dat het een mooi plan is maar dat het niet haalbaar is. ”Als mensen ongezond willen eten dan is het hun keuze en niet die van andere mensen”, zegt een leerling.

Een harde aanpak is volgens voedselwaakhond Foodwatch nodig om studenten gezonder te krijgen.

Wat vindt Nederland?

Snackkarren die voor de deur van een school gaan staan, moet dat landelijk verboden worden? De deelnemers van het panel zijn het niet eens met de stelling. 52 % van de deelnemers zijn het oneens met de oproep van Foodwatch. 44% vindt het wel een goed idee.