Fokkens klaar met onderzoek liefdesaffaire OM

DEN HAAG (ANP) – Het onderzoek naar een liefdesaffaire en mogelijke integriteitsschendingen binnen de top van het Openbaar Ministerie (OM) is klaar. De commissie-Fokkens deed op verzoek van het college van procureurs-generaal onafhankelijk onderzoek naar de kwestie. Na bijna elf maanden zal de commissie haar bevindingen op donderdag 25 april presenteren.

Aanleiding voor het onderzoek waren publicaties vorig jaar mei over spanningen in de top van het OM die zouden zijn ontstaan door een liefdesrelatie tussen twee hoofdofficieren van justitie, Marc van Nimwegen en Marianne Bloos. Ze zouden die jarenlang intern hebben verzwegen. Het tweetal werd vorig jaar met buitengewoon verlof gestuurd.

De commissie, onder leiding van oud-procureur-generaal bij de Hoge Raad Jan Watse Fokkens, onderzocht onder meer de besluitvorming rond de benoeming van Van Nimwegen tot hoofdofficier in Rotterdam in 2014.

Ook bekeek de commissie hoe het college, de bazen van het OM, zijn omgegaan met meldingen die binnenkwamen over de mogelijk heimelijke relatie. De commissie stond ook open voor andere onderzoeksvragen.