Gezondheid

FNV krijgt honderden meldingen over stagemisbruik

Bij een speciaal meldpunt van de FNV over stagemisbruik in de zorg zijn in ruim anderhalve maand al 540 meldingen binnengekomen. Stagiairs klagen er volgens de vakbond vooral over dat ze als volledige werknemers worden ingezet, vaak tijdens vakanties en door ziekteverzuim.

Ook krijgen leerlingen te maken met onveilige situaties. Zo moeten leerlingen bij patiƫnten soms medische handelingen uitvoeren, terwijl ze daartoe niet bevoegd zijn.

Meldpunt stagemisbruik

De FNV opende het meldpunt begin november na een uitzending van Reporter Radio van KRO-NCRV, waarin leerlingen vertelden over misstanden die ze tijdens hun stage tegenkwamen. Uit een tussenrapportage blijkt volgens Reporter dat honderden leerlingen in de zorg en kinderopvang overwegen te stoppen met hun opleiding na een vervelende ervaring op hun stageplaats.

Geweld en angst

Een stagiair in de gehandicaptenzorg zegt dat cliƫnten haar sloegen en schopten en dat ze soms zes dagen achter elkaar werd ingeroosterd.

Veel leerlingen durfden er op hun stageplaats niet over te klagen uit angst voor een negatieve beoordeling, zegt de FNV. Vanwege het grote aantal klachten dat is binnengekomen houdt de bond het meldpunt open tot 6 januari. Dat is ruim een maand langer dan de bedoeling was.