Weer & Verkeer

Flinke files voor terugreizende wintersporters door sneeuw en einde vakantie

Vakantieverkeer op weg naar huis na de kerstvakantie in combinatie met sneeuwval leidt zaterdag in Oostenrijk en het zuiden van Duitsland tot flinke files. De snelwegen zijn veelal spekglad en hier en daar lopen de vertragingen op tot wel 2,5 uur.

Rond 16.30 uur meldde de ANWB dat het verkeer ,,volledig in de knoop” zit rond Bregenz in Oostenrijk en rond Lindau in Duitsland. Ook staat het vast op de Oostenrijkse A10 van Bischofshofen naar Salzburg en verderop in Duitsland naar München. De ANWB spreekt van ‘diepwinterse rijomstandigheden’ op de A10 tussen Villach en Salzburg. In Oostenrijk is de B99 Radstadt-Mauterndorf in beide richtingen dicht door lawinegevaar. Dat duurt waarschijnlijk het hele weekend.

‘Stel reis uit’

De ANWB adviseert wintersporters die vanuit Oostenrijk naar Nederland terug willen rijden, die reis uit te stellen tot zondag later op de dag. ”Maar indien mogelijk liever nog tot maandag”, aldus een tweet van de verkeersdienst. Ook zondag wordt er plaatselijk weer veel sneeuw verwacht.

In het westen van Oostenrijk is het aanschuiven naar Bludenz en op de Fernpass-route, en wie die horde heeft genomen komt in Duitsland op de A7 terecht in tientallen kilometers langzaam rijdend verkeer. In het oosten van Oostenrijk staat file op de A8 van Wels naar Passau.

Bij de Gotthardtunnel in Zwitserland loopt de vertraging ook flink op en rond Chur en Klosters staat het verkeer veelal stil.

Ook het luchtverkeer ondervindt hinder van de sneeuw; op het vliegveld van Innsbruck (Oostenrijk) zijn veel vluchten geannuleerd.

ANP