112

Flink meer geweld tegen politieagenten, vooral in het uitgaansleven

Het aantal gevallen van fysiek en verbaal geweld tegen de politie in Nederland is in 2018 met 11 procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Uit cijfers van de politie blijkt dat er bijna 29 gevallen van geweld per dag zijn. In het uitgaansleven nam het aantal met 40 procent toe.

Vorig jaar werden totaal bijna 10.600 zaken geregistreerd, tegen een kleine 9600 in 2017. In vrijwel alle categorieën steeg het aantal geweldsincidenten.

Lees ook: Politiebonden dringen aan op vuurwerkverbod: “Steeds meer vuurwerkgeweld richting agenten”

De politie wordt het vaakst fysiek bejegend wanneer iemand zich verzet bij aanhouding (2600 keer), gevolgd door uitgaansgeweld (1400) en situaties in het verkeer (800). In de categorie verbaal geweld, waartoe bedreiging en belediging behoren, telde de politie bijna 5000 gevallen.

Verdubbeling poging tot moord

Ook in bij de ernstigste vormen van geweld stegen de cijfers in bijna alle categorieën. De acht pogingen om een agent te vermoorden zijn een verdubbeling, en het aantal pogingen tot doodslag steeg van 145 naar 166. Het aantal keren dat iemand inreed met een voertuig op politiemensen en het aantal zware mishandelingen daalden wel, met bijna de helft. In 630 gevallen werd geweld gepleegd door een verwarde persoon. Dat is ruim 100 keer vaker dan een jaar eerder.

Lees ook: Geweld tegen politieagenten tijdens de jaarwisseling fors gedaald

Het geweld is volgens de politie niet toe te schrijven aan een bepaalde dadergroep. “Uit de cijfers blijkt dat politiemensen vooral tijdens festiviteiten en in uitgaansgebieden steeds vaker met geweld tegen hen te maken krijgen. Hetzelfde geldt voor agressie en geweld bij verzet tegen een aanhouding. Vaak zijn drank en drugs in het spel en zien we dat mensen een kort lontje hebben”, aldus Ruud Verkuijlen, verantwoordelijke bij de politie voor de aanpak van geweld tegen agenten.

ANP