Sport

Opwinding in de gamewereld: FIFA 20 is uit

“Het is onze drukste dag van het jaar”, zegt Tom Hendrikx van Gamemania. Vrijdag is FIFA 20 officieel uitgekomen. Het voetbalspel bestaat al sinds 1993 en wordt wereldwijd door miljoenen mensen gespeeld.

Ieder jaar komt EA Sports met een nieuwe uitgave van FIFA. Voor het eerst in vijftien jaar heeft de Nederlandse versie nieuwe commentatoren. Sierd de Vos van Ziggo en Jeroen Grueter van de NOS hebben de plaats ingenomen van Evert ten Napel en Youri Mulder.

Daarnaast is het onderdeel Volta toegevoegd. In deze spelmodus kunnen gamers zich uitleven als straatvoetballers.

Volgens gamers is het nieuwe spel weer realistischer geworden. Dat heeft vooral te maken met de beweging van spelers. De software maakt de voetballers in de game slimmer en het tackelen gaat beter. Dat levert meer dynamische duels op.

FIFA 20 het populairste spel?

“Tegenwoordig staat niemand meer in de rij als zo’n game uitkomt. Vroeger kreeg je nog wel eens een poster of een kartonnen pop van een speler, nu bestellen de meeste gamers het spel van te voren of online”, aldus Cheyenne Noten van Nedgame.

De Nederlandse winkelketen merkt altijd dat het drukker is als het nieuwe spel van FIFA uitkomt. “Maar we raken niet in paniek. FIFA komt ieder jaar met een nieuw spel.” Noten heeft de nieuwste versie wel cadeau gedaan aan haar broertjes. “Die zijn het nu lekker aan het spelen.”

Gamemania heeft ruim veertig winkels in Nederland. “We zijn platgebeld de laatste dagen. De afgelopen vijf jaar was de releasedatum van FIFA altijd de drukste dag in onze winkels. Zelfs Legend of Zelda heeft dat dit jaar niet overtroffen. Misschien dat Pokémon in november voor nog meer drukte zorgt, maar dat is afwachten.”

Waardering Cruijff

In FIFA 20 heeft Johan Cruijff weer een waardering gekregen van 94 punten. Pelé heeft 98 en Maradona 97 punten. Tot ergernis van Koen Weijland. Hij begon daarom een actie om de ranking van Cruijff omhoog te krijgen. “Heel veel mensen waren het met me eens, maar de makers hebben niet geluisterd helaas”, zei Koen eerder tegen Hart van Nederland.

Lees ook: Nieuwe FIFA-game in de winkels, Cruijff wordt opnieuw tekort gedaan