Sport

Feyenoord na 4-0 al bijna zeker van play-offs

Feyenoord heeft een enorme stap gezet op weg naar deelname aan de play-offs voor de Europa League. De Rotterdammers waren donderdag voor eigen publiek veel sterker dan de Georgische kampioen Dinamo Tbilisi. Feyenoord, waar Steven Berghuis uitblonk, won met 4-0. Volgende week is de return in Georgië. Dinamo speelt dan voor straf in een leeg stadion.

Bij Feyenoord verscheen Renato Tapia verrassend genoeg aan de aftrap. De international van Peru keerde na zijn deelname met Peru aan de Copa América pas eind juli terug in Rotterdam. Tapia kreeg te horen dat hij in principe uit De Kuip mag vertrekken. Stam had hem tegen Tbilisi toch nodig. Tapia kreeg op het middenveld, naast Leroy Fer en Orkun Kökcü, de voorkeur boven Wouter Burger. De 18-jarige Burger had zondag tegen Sparta Rotterdam (2-2) nog een basisplaats.

Naast Tapia was het elftal nog op twee plaatsen aangepast. Bart Nieuwkoop verving rechts in de verdediging de naar 1. FSV Mainz vertrokken Jeremiah St. Juste. Sam Larsson startte in plaats van de niet fitte Dylan Vente. Berghuis mocht het daardoor centraal in de aanval proberen.

44e minuut

Feyenoord voetbalde veel beter dan tegen Sparta, al kreeg het tegen Tbilisi daar ook wel alle gelegenheid toe. De kampioen van Georgië stelde bijzonder teleur in De Kuip.

Al snel werd duidelijk dat Feyenoord de tweestrijd in eigen stadion zou kunnen beslissen. Na twee minuten kreeg Larsson de eerste grote kans. De Zweed schoot van dichtbij over. Ook Ridgeciano Haps en Berghuis (gekraakt schot) waren dicht bij een doelpunt. Het duurde tot de 44e minuut voordat de verdiende treffer viel. Na een harde en lage voorzet van Berghuis werkte Luis Sinisterra de bal in het doel.

Ook in de tweede helft had Feyenoord het initiatief. Pas na een rode kaart voor Akaki Shulaia in de 79e minuut liep Feyenoord verder weg. Eerst werkte Davit Kobouri de bal in eigen doel. Berghuis benutte vervolgens een strafschop en invaller Luciano Narsingh maakte de 4-0.

Als Feyenoord de return tot een goede einde brengt, wacht in de play-offs het Zweedse Norrköping of het Israëlische Hapoel Beer Sheva.

ANP