Sport

FC Den Bosch biedt excuses aan voor snelle statement: 'Plank volledig misgeslagen'

FC Den Bosch heeft maandag in een schriftelijke verklaring excuses aangeboden voor de manier waarop de club zondag reageerde op het incident met Mendes Moreira. De Excelsior-speler werd door een deel van de aanhangers van de thuisclub vanaf de tribune racistisch bejegend.

FC Den Bosch zegt nu dat het zondag de “de plank volledig heeft misgeslagen met haar snelle statement.” De club zegt ‘diep geschrokken’ te zijn na gesprekken die maandagochtend zijn gevoerd met de spelersgroep en andere betrokkenen.

“Er blijken zondag wel degelijk racistische uitlatingen te zijn gedaan vanaf de tribune. De club doet verder onderzoek naar wat er feitelijk is gebeurd en zal alles in het werk stellen om de personen die zich schuldig hebben gemaakt aan dit grensoverschrijdend gedrag te achterhalen en te straffen”, aldus de Bossche club.

Actieplan FC Den Bosch

“FC Den Bosch gaat met een totaalaanpak, en in samenspraak met alle betrokkenen in en rondom de club, schouder aan schouder, actief op zoek naar manieren om de misstanden, waaraan een deel van de achterban zich schuldig heeft gemaakt, grondig aan te pakken en uit te bannen. De club komt in de loop van de week met een eerste actieplan”, aldus de voetbalclub.

Naast FC Den Bosch, moet ook voetbalbond KNVB meer doen tegen racisme en discriminatie in het voetbal, vindt minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Hij heeft “met afgrijzen kennis genomen” van de racistische spreekkoren die supporters van FC Den Bosch zondag aanhieven.

Lees ook: Wijnaldum geschokt door racisme-uitingen van aanhang FC Den Bosch

Grapperhaus wil dat de KNVB “meer concrete acties” onderneemt tegen “dit kwaad”, schrijft hij aan de bond. Hij vindt dat “dit onderwerp hoog op de prioriteitenlijst” van de voetbalbond moet komen wil daarover met de bond in gesprek.

Foto: Fox Sports