Politiek

Farmers Defence Force noemt berichten over blokkades 'nepnieuws'

Actiegroep Farmers Defence Force is helemaal niet van plan de bevoorrading van supermarkten woensdag plat te leggen. Dat zei de advocaat van de actiegroep tijdens een kort geding in de rechtbank in Lelystad, dat was aangespannen door het Centraal Bureau Levensmiddelen.

“Nepnieuws”, noemde de raadsman de berichten over blokkades van distributiecentra, die zorgen voor de bevoorrading van supermarkten. “De acties zijn niet gericht op blokkades”, zei hij. Volgens hem gaat het om “dynamische acties”, waarvan hij niet wilde zeggen wat ze inhouden.

Lees ook: Rutte geeft boeren ‘tik op de vingers’ om vergelijking jodenvervolging

Kort geding

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) spande een kort geding aan om te voorkomen dat protesterende boeren in de week voor kerst distributiecentra van supermarkten zouden blokkeren. Dit kort geding kwam tot stand nadat de boeren een ultimatum negeerden waarbij ze op 12 december voor 10.00 uur ‘s ochtends af zouden zien van de aangekondigde blokkade.

Volgens woordvoerder Sita van Keimpena van FDF klopte het dat de boeren niet zijn ingegaan op de eis van de supermarkten. “Wij zijn allemaal boeren met een druk eigen bedrijf en hebben niet altijd de tijd om gelijk te reageren. Zeker niet op het CBL aangezien zij zich nooit bekommeren om de boeren en nu wel ineens met allerlei eisen komen”, legde ze donderdag uit aan Hart van Nederland.

Lees ook: Boeren negeren ultimatum, supermarkten stappen naar de rechter om acties

Verder zei ze dat het ‘ook nog helemaal niet zeker is dat boeren distributiecentra en supermarkten gaan blokkeren’. “Het CBL baseert zich op slechts een persbericht dat ze hebben gelezen en gaan daar vervolgens zelf mee aan de haal. Op welke manier we actie voeren maken we volgende week bekend.”

De rechter doet dinsdag uitspraak in het kort geding van CBL tegen Farmers Defence Force.