Politiek

5 miljoen voor leerlingen met ernstige handicaps

De zorg op school voor kinderen met meerdere ernstige beperkingen moet overzichtelijker worden. Gemeenten moeten verantwoordelijk worden voor die zorg en de verschillende potjes daarvoor bundelen, vindt het kabinet. Tot dat is geregeld, komt er 5 miljoen euro op tafel om te voorkomen dat deze kinderen hulp mislopen.

Leerlingen met een zogeheten ernstige meervoudige beperking moeten nu vaak een beroep doen op allerlei fondsen en budgetten om op school afdoende hulp te krijgen. Soms verdwalen scholen en ouders in dat oerwoud en zien ze ondersteuningsgeld over het hoofd. Hoe dan ook gaat veel tijd en energie verloren.

Beschikbare potjes

Dat moet anders, vinden minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid en Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs). Op een paar plaatsen gaan gemeenten op proef de verschillende zorgbudgetten bundelen.

Lees ook: Zo kan de autistische Nilla (5) toch naar school: de ‘Samen naar school-klas’

Tot het overal zover is, trekt De Jonge 5 miljoen uit om afstemmingsproblemen en administratieve rompslomp tegen te gaan. Deskundigen gaan scholen de weg wijzen naar de beschikbare potjes voor hulp aan deze kinderen.

ANP