Politiek

Ex-VVD Kamerlid Van Haga vangt bot bij het gerechtshof in huurconflict Essenhofje

Wybren van Haga is door het gerechtshof in Amsterdam in het ongelijk gesteld in een lopend huurconflict met bewoner Wouter Hendrikse. Het voormalig VVD-Kamerlid wil de bewoner uit zijn woning in het Haarlemse Essenhofje zetten omdat zijn tijdelijke contract afliep. Maar Wouter weigert te vertrekken.

Eerder bepaalde de rechtbank dat Van Haga de huurder wel uit de woning mocht zetten nadat zijn contract was afgelopen. Volgens bewoner Hendrikse zou het ex-Kamerlid mondeling wel een verlenging hebben toegezegd. Van Haga heeft dat altijd ontkend. Omdat de rechter in het nadeel van Hendrikse oordeelde besloot hij een bodemprocedure te starten om alsnog zijn gelijk te halen.

Als reactie daarop spande Van Haga een kort geding aan. Die won hij en kreeg gelijk van de rechter. Dit omdat er niet bewezen kon worden dat er een mondelinge afspraak was tussen de twee partijen.

Bewoners Wouter Hendrikse ging tegen die uitspraak in hoger beroep. Het gerechtshof oordeelde dinsdag dat er inderdaad te weinig onderzoek is gedaan naar de vraag of er nu wel of niet mondelinge afspraken waren tussen huurder en verhuurder. Na deze uitspraak wordt de bodemprocedure voortgezet. In de tussentijd mag Wouter in het Essenhofje blijven wonen.

Belangenverstrengeling

Van Haga was naast Kamerlid van de VVD ook vastgoedeigenaar en bezit onder andere het rijksmonument Het Essenhofje. Half september werd duidelijk dat hij een conflict had met een van de bewoners daar. Dat kwam aan het licht toen Hart van Nederland onlangs een e-mail publiceerde van Van Haga aan deze huurder. Daaruit bleek dat hij absoluut niet van plan was om het tweejarig huurcontract van de man om te zetten naar onbepaalde tijd.

Lees ook: Van Haga legt zich neer bij besluit VVD om hem uit de partij te zetten

De mail kostte Van Haga de kop als lid van de Tweede Kamerfractie van de VVD, hij werd later ook uit de partij gezet maar besloot toen wel zijn zetel te behouden. Hij zit nu in een eenmansfractie in de Kamer.