Misdaad

Europol wil met nieuwe campagne aantonen dat misdaad geen geslacht kent

Voortvluchtige criminelen zijn niet alleen maar zware jongens, ook vrouwen zijn op de vlucht voor de politie. Met de nieuwe campagne ‘Crime has no gender’ (misdaad kent geen geslacht) wil de Europese politieorganisatie Europol laten zien dat zware criminelen niet alleen maar mannen zijn.

Europol heeft een site gelanceerd met de meest gezochte vrouwen in 21 verschillende landen in Europa. Er staan ook wat gezochte mannen op de ‘lijst’ om te beklemtonen dat misdaad geen geslacht kent. Van de 21 gezochte misdadigers die worden gepresenteerd, zijn er achttien vrouwen, onder wie een in Nederland tot vijf jaar cel veroordeelde voortvluchtige Filipijnse die is veroordeeld wegens drugssmokkel.

Aandacht trekken

De meesten worden gezocht wegens moord, mensensmokkel en drugssmokkel. Europol hoopt met de bijzondere presentatie van de voortvluchtige criminelen aandacht voor de site te trekken.

De gezichten gaan schuil achter artistieke collages die de maskerade verbeelden waarachter de misdaad schuilgaat. Pas na wat scrollen wordt langzaam het gezicht van de voortvluchtige zichtbaar.