Politiek

Esmiralda zat in twintig verschillende opvanglocaties, nu wil ze anderen helpen

Op 2-jarige leeftijd werd Esmiralda (19) uit huis geplaatst, omdat haar moeder niet voor haar kon zorgen. Ze kon voor een tijdje terecht bij haar oma, maar al gauw werd ze van de ene plek naar de andere plek overgeplaatst.

Inmiddels heeft ze in zestien verschillende steden, in twintig verschillende opvanglocaties gezeten en zag zeker 200 verschillende hulpverleners. “Hierdoor is mijn vertrouwen in mensen is heel laag, want ik heb nooit geleerd om me te hechten. Als kind had ik het idee dat ik toch wel weer weg moest gaan,” vertelt Esmiralda.

“Loze beloftes”

Nu ze volwassen is, merkt ze daar de gevolgen van. Dat uit zich in de relatie met haar partner, maar ook nieuwe vrienden maken gaat moeilijk. “Ik heb dat nooit goed geleerd. Je maakt vrienden en ineens moet je allebei weg en woon je aan de andere kant van het land. Altijd het gevoel hebben dat er loze beloftes gemaakt worden, dat is lastig als kind.”

Stichting Het Vergeten Kind start een campagne en een petitie om aandacht te vragen voor het leed dat uit huis geplaatste kinderen als Esmiralda meemaken.

Voor haar is het nu misschien te laat, maar ze wil met de campagne en de petitie andere kinderen te helpen die in dezelfde situatie zitten. “Ik hoop dat andere kinderen meer positieve tijden zullen meemaken.”

Wat heeft het kind nodig?

Ze pleit daarom ook voor verandering. Esmiralda wil dat er wordt gekeken naar wat het kind nodig heeft. “Er zou niet alleen gekeken moeten worden naar leeftijd en geslacht. Ook de persoonlijkheid is belangrijk bij het plaatsen van iemand.”

In 2017 waren er in Nederland 46.261 kinderen die niet meer thuis konden wonen. Kinderen die continu uit huis worden geplaatst, hebben hierdoor geen toekomstperspectief en het is daarnaast ook vaak schadelijk voor hun ontwikkeling.

De petitie is inmiddels ruim 6000 keer ondertekend en hier kun jij dat doen. Begin februari worden de handtekeningen overhandigd aan de Tweede Kamer.