Politiek

Er wacht Wiebes dinsdag een pittig debat, Groningers eisen nu actie

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat ligt flink onder vuur. Dinsdag wacht hem opnieuw een loodzwaar debat over de aardbevingsoverlast in Groningen. Na de laatste aardbeving bij Westerwijtwerd kwam het Staatstoezicht op de Mijnen met een vernietigend oordeel. Volgens de onafhankelijke toezichthouder heeft Wiebes de versterkingsoperatie helemaal verkeerd aangepakt.

Tijdens het debat zullen ook Premier Rutte en minister Ollogren van Binnenlandse Zaken zich moeten verantwoorden. Het gestuntel van Wiebes laat de rest van het kabinet er slecht uit zien.

‘Serieuze stap maar nog lang niet klaar’

De Groningse Commissaris van de Koning, René Paas, is ook nog niet tevreden over het nieuwe versnellingsplan voor de aanpak van de problemen rond de gaswinning in Groningen. De CdK reageert alvast op een Kamerbrief van minister Eric Wiebes van Economische Zaken. ”Het is een serieuze stap, maar we zijn nog niet klaar”, aldus Paas.

In het plan staat hoe de afhandeling van schade, de versterking van huizen en het afbouwen van de gaswinning kan worden versneld. “We zijn er als regio nog niet helemaal blij mee”, zegt Paas.

Lees ook: Groningse Sarah en haar gezin voelen zich nog steeds niet veilig in hun eigen huis

Uiteindelijk wil Paas de gaskraan zo snel mogelijk dicht, maar op korte termijn moet de minister het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen overnemen, dat stelt dat 12 miljard kuub een veilig niveau is. ”Je moet de leveringszekerheid afwegen tegen de veiligheid van de Groningers”, vindt Paas. “En dat gebeurt nu niet.”

Verdeling

Volgens Paas krijgt een flinke groep Groningers met kleine schademeldingen straks sneller en zonder ingewikkelde procedures geld uitgekeerd. ”Dat is royaal, maar de Groningers worden nu verdeeld op basis van de datum waarop de melding is gedaan. Je hebt pas een schone lei als ook de nieuwste meldingen onder die regels vallen.”

In de brief staat ook dat het Centrum Veilig Wonen minder belangrijk wordt in de versterkingsoperatie en dat de regie bij de Nationaal Coördinator Groningen en de aannemers komt te liggen. ”We ontmantelen de bureaucratie en dat is hard nodig, want de versterking schoot niet op. Bovendien krijgt de overheid een boete als een woning later wordt versterkt dan dat ze had gemeld”, aldus Paas.

Compensatieregeling

De CdK pleit ook voor het sneller vergoeden van waardedaling van panden. ”Pas dan kun je er met een goede opkoopregeling voor zorgen dat de Groningers nooit meer gevangen zitten in hun woning.”

Paas wil verder dat de compensatieregeling voor aardbevingsbestendig bouwen in de stad Groningen in stand wordt gehouden. Paas: ”Dat is nu onzeker en dat is een groot nadeel voor de ontwikkeling van de stad.”

Uiteindelijk ziet Paas het plan als een goede stap, maar is het zaak dat de Groningers er vertrouwen in krijgen dat ze met de nieuwe aanpak wél worden geholpen. ”Ik denk niet dat het vertrouwen met dit plan helemaal terug is.”

Meer protestacties

En dat vertrouwen is er nog lang niet, als het aan de Groningers ligt. Aan nog een debat of nog meer overleggen hebben zij zelf niets. Voor hen is één ding belangrijk, er moet nú actie komen. En geen vertraging, zoals wanneer Wiebes mogelijk zou aftreden. Maandagavond komen demonstranten van de Groninger Bodem Beweging en de Onveiligheidsregio bij elkaar om hun protest van woensdag voor te bereiden, dan zetten ze een vluchtelingenkamp op in Den Haag want veilig voelen ze niet meer in hun eigen huis.

Wat vindt Nederland?

Wiebes moet zich dus dinsdag verantwoorden tegenover de Kamer maar moet hij nog wel een kans krijgen om de chaos rondom de schadevergoedingen voor de Groningers op te lossen. Of is zijn positie inderdaad te wankel.

We hebben het voorgelegd aan ons Wat Vindt Nederland panel. Van de ruim 1400 ondervraagden vindt 58 procent dat de positie van Wiebes onhoudbaar is en dat hij moet op-stappen. 25 Procent vindt dat ie de kans moet krijgen de boel op te lossen.

ANP/Redactie