Politiek

'Er moet een grens komen aan het aantal arbeidsmigranten'

Vakbond CNV wil de komst van arbeidsmigranten beperken. Ze verpesten de markt omdat ze goedkoper zijn dan Nederlandse werknemers, terwijl er genoeg Nederlandse werklozen zijn die hun banen kunnen overnemen. Inwoners van de Europese Unie kunnen in elk land aan het werk, in ons land werken arbeidsmigranten vooral in de bouw en de kassen.

CNV stelt een vergunningseis voor die het aantal arbeidsmigranten binnen bedrijven beperkt. “Totaal onhaalbaar”, reageert orchideeënteler Arno van der Maarel. Ongeveer 90 van zijn 125 werknemers zijn arbeidsmigranten. ”Het zijn hardwerkende krachten die onmisbaar zijn en volgens de tuinbouw CAO betaald worden”, vertelt hij. Dezelfde functies heeft hij geprobeerd te vullen met Rotterdamse werklozen, maar zonder succes.

”Wij kunnen Nederlandse werknemers niet meer gaan betalen dan de migranten”, vertelt Van der Maarel verder. ”De tuinbouw CAO is overal hetzelfde. Wil je de kosten binnen de perken houden dan kun je niet zomaar het loon omhoog te gooien, het is dus niet mogelijk om het aantrekkelijker te maken voor Nederlandse werklozen.”