Sport

Iedereen wil naar het EK 2020 in Amsterdam, maar bijna alle kaarten zijn al weg

Wie volgend jaar in de Johan Cruijff ArenA op de tribune wil zitten bij een EK-wedstrijd van het Nederlands elftal, moet geluk hebben. De vraag naar kaarten voor het EK 2020 is enorm. “De vraag overschrijdt het aanbod wel twintig tot dertig keer”, zegt Gijs de Jong, die namens de KNVB toernooidirecteur is van speelstad Amsterdam. “Er is absolute schaarste.”

Een groot gedeelte van de beschikbare kaarten voor het EK 2020 is al verkocht tijdens de eerste verkoopfase in de zomer. Na de loting van zaterdag in Boekarest begint de tweede fase, waarin per wedstrijd kaarten op de markt komen voor de vakken die bedoeld zijn voor de twee landen die in actie komen.

Lees ook: KNVB zet ‘slimme’ camera’s in om racisme in stadions te bestrijden

Beperkte aantallen

“Grofweg 70 tot 80 procent van de kaarten is al verkocht”, zegt De Jong. “Na de loting komen de kaarten vrij voor de betrokken bonden. In Amsterdam betekent dat 6000 tot 7000 tickets per wedstrijd. Dat zijn heel beperkte aantallen, zeker als je weet dat we bijna 40.000 houders van een Oranje ClubCard hebben. De fans die er alle wedstrijden bij zijn geweest, zowel thuis als uit, zijn zo goed als gegarandeerd van een kaartje. Hoe minder ze zijn geweest, hoe kleiner de kans.”

De KNVB heeft al in 2014 een loyaliteitssysteem ontwikkeld, waarmee tickets op een eerlijke en transparante manier onder toezicht van een notaris verdeeld kunnen worden als de vraag het aanbod overstijgt. “Dat systeem hebben we tot op heden nog nooit hoeven te gebruiken, maar nu wel”, zegt De Jong.

Lees ook: Oranje Leeuwinnen dichtbij EK na winst op Slovenië

19 miljoen aanvragen

De UEFA kreeg vanuit heel Europa ruim 19 miljoen aanvragen binnen voor kaarten. “Londen, München en Amsterdam staken daar met kop en schouders bovenuit wat betreft populariteit”, aldus De Jong. De Europese bond heeft 3 miljoen kaarten beschikbaar voor de 51 wedstrijden, die verspreid door Europa in twaalf verschillende landen worden gespeeld. Amsterdam huisvest drie groepsduels, allemaal van Oranje, en een achtste finale.

ANP