112

Enorme ravage na mislukte plofkraak in Amsterdam-Zuid: 'Enorm schrikken'

Een mislukte plofkraak op een geldautomaat aan de Cornelis Schuytstraat in Amsterdam-Zuid heeft woensdagnacht een enorme ravage veroorzaakt. Als gevolg van de explosie sneuvelden de ruiten van meerdere panden in de straat.

Volgens de politie zijn twee mannen na de plofkraak weggevlucht op een scooter. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de gebruikte explosieven onderzocht. Omwonenden mochten hun huizen niet in of uit, totdat de omgeving veilig was verklaard. Dat gebeurde rond 07:00 uur.

“Dramatisch dat ze met zoveel geweld een plofkraak doen. Dat is enorm schrikken”, vertelt een buurtbewoner. “Dat dat gewoon in je eigen buurt kan plaatsvinden.” (Tekst gaat verder onder video)


Elektriciteitsnet beschadigd

Door de plofkraak raakte ook het elektriciteitsnet in de de straat beschadigd. Netbeheerder Liander is begonnen met de herstelwerkzaamheden en heeft de stroom in de straat daarom korte tijd afgesloten.


Door het sneuvelen van de ruiten ligt de straat bezaaid met glasscherven. De politie adviseert bewoners om voor hun eigen veiligheid “alert te zijn op mogelijk glasscherven in huis”.