Opmerkelijk

Het enige winkeltje van Poederoijen blijkt illegaal en moet na 33 jaar op slot

Het enige dorpswinkeltje in het Gelderse dorpje Poederoijen dreigt binnenkort de deuren te moeten sluiten. Eigenaren Jenny en haar zoon Govert snappen er niets van, want ze zitten er al ruim 33 jaar. Zonder vergunning! Aldus de gemeente. Het winkeltje blijkt dus opeens illegaal.

Het begon toen zoon Govert Grandia na zijn militaire dienst fruit begon te venten. Daarvoor had hij een ventvergunning waarmee hij ook toestemming had voor verkoop aan huis. Vanuit de garage werden appels, peren en mandarijntjes verkocht. En zo groeide de garage langzaam uit tot een mini-buurtsuper. Oud-burgemeesters kwamen langs en er werden bij gelegenheid zelfs fruitmanden besteld door de gemeente.

Donkere herfst

In de herfst van 2018 stapten twee ambtenaren van de gemeentelijke Omgevingsdienst de winkel binnen. “Ze vroegen of ik een vergunning heb voor deze winkel. Ja, dat lijkt me wel, ik zit hier al meer dan dertig jaar!”, vertelt Jenny Grandia. Maar toch bleken de benodigde papieren te ontbreken.

Waarschijnlijk is er iets misgegaan bij een gemeentelijke herindeling en waren de papieren voor die tijd nog wel in orde. Waar de fout precies ligt is vooralsnog onduidelijk. Jenny: “Ik heb de wethouder gevraagd of we dan misschien gedoogd mogen worden. Maar daar leek hij niet zoveel voor te voelen.”

Steun vanuit het dorp

Ondertussen is een handtekeninglijst met steunbetuigingen ruim honderd keer getekend. De dorpsbewoners zouden zonder het winkeltje in hun dorp 5 kilometer hun dagelijkse boodschappen moeten doen. Het bezwaarschrift dat is ingediend door Jenny en haar zoon wordt op 7 januari behandeld.

Wethouder Gijs van Leeuwen van de gemeente Zaltbommel laat weten dat er uit het dorp klachten waren gekomen, onder meer over geluidsoverlast. Daarom wil de gemeente niet gedogen en gaan ze handhavend optreden. De gemeente wacht de bezwaarprocedure af.