Opmerkelijk

En de beste Irish Pub ter wereld staat in… Den Haag!

Geloof het of niet, maar de beste Ierse pub ter wereld staat in Den Haag. Dinsdagavond kreeg O’Casey’s aan het Noordeinde die prijs tijdens de jaarlijkse Irish Hospitality Global Awards in Dublin.

Uit ruim 16.000 pubs werd O’Casey’s verkozen tot de beste Irish Pub ter wereld. Uitbater John Gulay is, vanzelfsprekend, in de wolken met de onderscheiding. ”Het is ongelooflijk”, zegt een vermoeide Gulay vanuit de Ierse hoofdstad aan de telefoon. ”Je verwacht niet dat je het uiteindelijk wordt. Het is onwerkelijk.”

Beloning van jarenlang keihard werken

De delegatie van O’Casey’s feestte door tot ‘een uur of vijf’. ”Om 7 uur ben je natuurlijk alweer klaarwakker. Maar dat ik me nu moe en brak voel kan me even helemaal niks schelen” ,zegt de eigenaar van de pub die inmiddels al 26 jaar in Den Haag te vinden is. Gulay zelf nam O’Casey’s elf jaar geleden over.

De prijs is een bekroning van jaren hard werken, en het was niet altijd even makkelijk.  Twee jaar nadat Gulay de zaak overnam was faillissement zelfs in zicht. Door iedere euro goed te investeren is de zaak uiteindelijk uitgegroeid tot een ware hot spot in Den Haag.

Bizar

Niet al het personeel zit in Dublin. Vanwege het WK Rugby is de zaak gewoon geopend. Mike staat achter de bar vandaag, maar ook hij is door het dolle heen met de verkiezing. ”Het is gewoon bizar! Je verwacht dat er altijd wel minstens 1 pub beter gaat zijn. We gaan het zeker nog goed vieren als iedereen weer in Den Haag is.”

De zaak viel al eerder in de prijzen: in 2017 won de pub de ‘ ‘Best community pub in the world’, in 2018 kreeg ontving Gulay de ‘Best Sports Experience Europa’.  De kans dat hij volgend jaar weer met de prijs gaat lopen, acht hij zeer klein. ”De wedstrijd zit zo in elkaar dat volgend jaar wel iemand anders zal winnen”, zegt hij. ”Maar dat heeft ook zijn voordelen. Ik zal volgend jaar een stuk rustiger aan tafel zitten.”

Beelden: John Gulay