112

Elf arrestanten Sinterklaasintocht Apeldoorn weer op vrije voeten

De elf demonstranten die zaterdag in Apeldoorn waren opgepakt bij de landelijke intocht van Sinterklaas, zijn weer op vrije voeten. De Pegida-aanhangers weigerden naar een hun toegewezen demonstratievak te gaan waarna de politie ze aanhield. Onder hen ook Pegida-voorman Edwin Wagensveld, verkleed als Zwarte Piet.

De intocht zelf verliep zonder noemenswaardige problemen. Er kwamen 25.000 mensen op het festijn af. Politie en burgemeester toonden zich tevreden. Een 41-jarige vrouw uit Rheden was aangehouden omdat ze een steekwapen bij zich had. Het is niet bekend of zij nog vastzit.

Lees ook: Zwarte Pieten van Pegida opgepakt bij intocht Sinterklaas in Apeldoorn

Bedreigen Sinterklaas

Donderdag en vrijdag hield de politie drie mannen aan, twee uit Utrecht en een uit Leiden. Zij hadden op sociale media bedreigende en opruiende teksten over de intocht in Apeldoorn verspreid. Zij mochten daarom niet naar die intocht toe. De officier van justitie moet nog beslissen of het trio wordt vervolgd.

Lees ook: ‘Sinterklaas Sniper’ Michael van Zeijl krijgt boete voor bedreiging

Een van hen is activist Michael van Zeijl. Hij is al meerdere keren opgepakt voor bedreiging van de Goedheiligman. Begin september werd hij nog veroordeeld tot een week voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van 500 euro voor het bedreigen voor Stefan de Walle, de acteur die Sinterklaas speelt bij de landelijke intocht.

Uitgesproken

Anti-pietenbeweging Kick Out Zwarte Piet demonstreerde zaterdag in zes steden en ook op Curaçao. De organisatie meldde dat meer dan duizend mensen zich zaterdag hebben uitgesproken voor een “sinterklaasfeest zonder racisme en uitsluiting”. Wel zijn de KOZP’ers naar eigen zeggen vrijwel overal bedreigd of belaagd door agressieve pro-piet-demonstranten.

Ook zondag zijn er nog intochten van de sint, onder meer in Amsterdam en Utrecht.

ANP/Redactie