Misdaad

Justitie eist 20 jaar voor verdachte 'kofferbakmoord'

Het Openbaar Ministerie wil dat Leon van M. uit Brielle een celstraf krijgt van twintig jaar wegens de moord op Caroline van Toledo in 2005. De verdachte ontkent stellig, maar de aanklaagsters voerden maandag voor de rechtbank in Rotterdam tal van bewijsmiddelen op die volgens het OM overduidelijk aantonen dat Van M. de dader is.

Het 35-jarige slachtoffer werd in de vroege ochtend van 3 september 2005 in haar huis in Oostvoorne overvallen en mishandeld – mogelijk door meerdere daders – en in de kofferbak van haar eigen auto gestopt. Volgens de officier van justitie was het Van M. die de auto in brand stak in het nabijgelegen recreatiegebied Kruininger Gors. Uit sectie op haar verkoolde lichaam bleek dat de vrouw op dat moment nog leefde en omkwam door de brand.

Lees ook: Nieuwe getuige meldt zich in moordzaak Caroline Van Toledo

De officieren van justitie noemden het doden van Toledo “onbegrijpelijk, onnodig en van een extreme wreedheid”. Een motief is nooit duidelijk geworden. Het OM denkt dat het te doen was om een sleutel van de apotheek waar Van Toledo werkte, zodat ze daar verdovende middelen konden halen. Meerdere getuigen zeggen dat zij dat jaren later van Van M. zelf hebben gehoord. Van M. zou tegen hun ook hebben gezegd dat hij pas in haar huis kwam toen Van Toledo al dood was.

‘Hevig verzet’

Maar de verdachte móet hebben geweten dat ze nog leefde, omdat uit een DNA-spoor blijkt dat hij haar zelf stevig heeft vastgebonden, aldus de aanklaagster. De handen van Van Toledo waren op haar rug vastgebonden met kabelbinders, tape én een stropdas. “Dat duidt op heftig verzet van het slachtoffer”, aldus het OM. Het DNA van de verdachte is gevonden op de binnenkant van de knoop van die stropdas.

Lees ook: Waarom werd Caroline gedumpt in een brandende kofferbak?

Daarnaast wezen de officieren bij de bewijsvoering op afgeluisterde (telefoon)gesprekken, veel getuigenverklaringen, beelden van het pinnen met de bankpas van het slachtoffer en de gebruikte kabelbinders van een type die ook zijn gevonden bij Van M.

ANP