Eis: taakstraffen voor stel dat HEMA bestal

DEN HAAG (ANP) – Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat een 48-jarige vrouw uit Den Haag die als leidinggevende bij de HEMA in Delft voor tienduizenden euro’s aan spullen uit de winkel stal, een taakstraf krijgt opgelegd van 180 uur. Ze verduisterde volgens de aanklager tussen eind 2016 en februari 2018 duizenden artikelen, met een totale waarde van tienduizenden euro’s. Tegen haar partner, een 43-jarige man uit Delft, eiste het OM maandag voor de rechtbank in Den Haag een taakstraf van 100 uur wegens hulp.

De vrouw nam van alles mee, variërend van chocola, tot lampen, textiel en computerspullen. Toen de politie haar woning doorzocht, werd een deel van de buit – ongeveer 1500 artikelen – teruggevonden. De spullen die ze stal, deed ze in grote winkeltassen die ze bij de achteringang aan haar partner gaf. De vrouw verkocht de spullen via Marktplaats en mogelijk ook op rommelmarkten, stelt het OM. De verdachte heeft gezegd dat ze dit deed om met de opbrengst schulden te kunnen aflossen.

De Delftenaar zei niet te hebben geweten dat de spullen die hij vaak ophaalde, gestolen waren. De vrouw beweerde dat ook. Maar de aanklager vindt dat hij het had kunnen en moeten weten toen zijn vriendin zoveel spullen mee naar huis nam. Bovendien heeft hij geprofiteerd van de opbrengsten.

Schadevergoeding

De verduistering werd opgemerkt door het hoofdkantoor, omdat in Delft uitzonderlijk vaak correcties van de voorraad werden doorgevoerd. De vrouw mocht dat in haar functie doen. Een onderzoeksbureau kwam uiteindelijk bij haar uit, waarna aangifte volgde bij de politie.

De voormalige werkgever wil dat de vrouw een schadevergoeding betaalt van 50.000 euro.

Uitspraak 20 mei.