112

Eigenaar milieustraat Staphorst raakt gewond in gezicht na aanval met snijbrander

Acht hechtingen in zijn wang en last van oorsuizen, maar hij kan lopen en voorzichtig eten. Jan van Dijk zit thuis na het incident van dinsdag, toen hij werd belaagd met een snijbrander. aangevallen door Albert T. uit Staphorst, de voormalige huurder van het terrein dat nu in Jans bezit is. Achteraf gezien heeft hij spijt dat hij het terrein aan de Hesselterlandweg in Meppel heeft gekocht.

Het is een verhaal met een voorgeschiedenis. Albert T. huurde het terrein een aantal jaren en had er een recyclingbedrijf. Maar na verloop van tijd maken omwonenden en de gemeente zich steeds meer zorgen om de groeiende afvalberg op het terrein.  T. krijgt een aantal keren een dwangsom opgelegd omdat hij zich niet aan regels houdt. Zo is er geen gescheiden opslag, slaat hij bedrijfsafval niet op de goede manier op en is er brandgevaar.

De eigenaar van het terrein en de gemeente zijn op zijn zachtst gezegd niet blij met de groeiende afvalberg op het terrein en de eigenaar besluit de  huurovereenkomst van de afvalverwerker te beëindigen. Een uur na de afloop van het contract breekt er brand uit op het terrein.

Spijt van verkoop

Omdat Albert T. zijn troep niet opruimt, schakelt de eigenaar van het terrein het bedrijf van Jan van Dijk uit Genemuiden in.  Als die de klus heeft geklaard vraagt de eigenaar of van Dijk interesse heeft om het te kopen. Dat doet van Dijk. Een beslissing waarvan hij nu spijt heeft, zegt hij tegen Hart van Nederland. Want Albert T. komt herhaaldelijk terug naar het afvalstation, met zijn afval.

Van Dijk: ”De rechter heeft besloten dat hij een dwangsom van vijftigduizend euro niet hoeft te betalen omdat er in het verleden in allerlei procedures fouten waren gemaakt. En het lijkt erop dat Albert vindt dat hij daarom recht heeft om gebruik te maken van het terrein. Hij breekt telkens in en stort dan illegaal afval op mijn terrein.”

Aanval met snijbrander

Eerder deze week kwam Albert opnieuw het terrein op, waarop hij werd meegenomen door de politie wegens lokaalvredebreuk. Maar even later stond hij alweer buiten. “Op advies van de politie hebben we toen  de toegangen zoveel mogelijk gebarricadeerd. Albert kwam langs, heeft dat gezien en ging weer weg. We hadden de hoop dat hij verder zou wegblijven en omdat we zelf wel op het terrein moeten kunnen wilden we de barricade van één hek vervangen door een stevige ketting.”  Terwijl iemand daarmee bezig was, kwam Albert terug. Met een snijbrander.

Jan van Dijk zat op het politiebureau om aan te tonen dat hij de eigenaar is van het terrein, toen hij hierover werd gebeld. Hij ging direct naar zijn terrein toe. En ook de politie zou naar de Hesselterlandweg komen.  Jan kwam als eerste aan. Hij zag Albert en sprak hem aan. ” Hij deed een stap terug en ik dacht dat hij gewoon zou stoppen, maar ineens haalde hij uit met de snijbrander van anderhalve meter. Waarschijnlijk is de vlam gedoofd toen hij uithaalde, want anders waren de gevolgen nog veel ernstiger geweest.”

Jan hoopt dat Albert T. voorlopig vast blijft zitten. Want hij is er niet gerust op.

De politie bevestigt dat er een 45-jarige man uit de gemeente Staphorst is aangehouden. Vrijdag wordt hij voorgeleid voor poging tot doodslag.