Misdaad

Eerste zitting van moordverdachte Thijs H. staat gepland

De eerste zitting van moordverdachte Thijs H. staat gepland op 16 augustus bij de rechtbank in Maastricht. De 27-jarige Hagenaar wordt verdacht van het ombrengen van drie mensen.

Het gaat om een zogeheten pro-forma zitting, dan wordt de zaak nog niet inhoudelijk behandeld. Er wordt dan gesproken over de stand van het onderzoek, de voorlopige hechtenis en de verdere planning van de rechtszaak. Thijs H. mag daarbij aanwezig zijn, maar het is geen verplichting.

Lees ook: Kliniek moet beelden Thijs H. delen met OM 

Drie moorden

H. zou op zaterdag 4 mei een vrouw hebben gedood terwijl zij haar twee honden uitliet in de Scheveningse Bosjes. Een paar dagen later, op dinsdag 7 mei, zou hij op de Brunssummerheide bij Heerlen een man en een vrouw hebben omgebracht.

Opname in kliniek

Een paar uur na de twee moorden op de Brunssummerheide meldde Thijs H. zich bij kliniek Vijverdal in Maastricht. Volgens een van de psychiaters had hij bij aankomst bloed op zijn handen en kleren en zei hij dat hij op de Brunssummerheide had rondgezworven.

Diezelfde avond ontsnapte H. uit de kliniek door in de tuin stoelen op elkaar te stapelen en over de muur te klimmen. Zijn ouders brachten hem snel terug, maar de volgende ochtend was hij opnieuw verdwenen. De kliniek schakelde de politie in, die verspreidde de volledige naam en een foto van H. Later die dag kon hij gearresteerd worden.

Pieter Baan Centrum

De rechter-commissaris besloot afgelopen mei dat Thijs H. ter observatie moet worden opgenomen in het Pieter Baan Centrum.