Weer & Verkeer

Eerste warmterecord gesneuveld: warmste 24 juli ooit

Het eerste warmterecord van de dag is een feit. Aan het begin van de middag was het kwik in Gilze-Rijen gestegen tot 36,4 graden. Nog nooit werd op 24 juli zo’n hoge temperatuur gemeten, meldt Weeronline. Het vorige record stond op 35,5 graden en werd in 1994 gemeten, ook in de Noord-Brabantse plaats.

Grote kans dat ook het officiële dagrecord in De Bilt gaat sneuvelen. Dat staat tot nog toe op 34,1 graden, gemeten in 1994.

Lees ook: Het is de warmste 23 juli ooit in Nederland!

Julirecord

Woensdagmiddag loopt de temperatuur verder op en kan het in het zuidoosten 38 à 39 graden worden. Daarmee is de kans groot dat het julirecord gebroken wordt. Dit staat op 38,2 graden en is gemeten op 2 juli 2015 in Maastricht en op 26 juli 2018 in Arcen. Het absolute warmterecord staat op 38,6 graden. Dat werd gemeten op 23 augustus 1944 in Warnsveld.

Wat Vindt Nederland?

Het warme weer houdt de gemoederen bezig vandaag. Hoe gaan we met deze hitte om? Aan ons hitte-onderzoek deden vandaag bijna 1800 mensen mee.

Kan jij een beetje genieten van de warmte, vroegen we? Nog niet eens de helft zegt daar ja op. Vooral vrouwen houden er niet van, maar iets meer dan 30 procent vindt de warmte wel lekker. Bij de mannen is dat zo’n 40%.

En we willen weten wat jullie zoal doen op een warme dag? Op nummer drie: binnen blijven met de airco aan en ook zijn er veel mensen die goed opletten of ze wel genoeg vocht binnenkrijgen. Op nummer 1 natuurlijk:  we doen het vandaag allemaal rustig aan. Leuk detail: 1 op de 10 mensen doet gewoon hetzelfde als elke dag en trekt zich dus niks van de warmte aan.

En met die hitte is slapen voor sommige mensen een probleem. Ook hier zijn het vooral vrouwen die er last van hebben. Bijna 60% ligt wakker met deze temperaturen, bij de mannen is dat tien% minder.