112

Vijf jaar cel voor vader die dochters naar Egypte ontvoerde

De 54-jarige Khaled el M. uit Breda krijgt vijf jaar gevangenisstraf omdat hij zijn dochters vijftien jaar heeft ontrokken aan ouderlijk gezag. Dit heeft de rechtbank van Haarlem maandag besloten.

Volgens de officier van justitie heeft hij de twee meisjes, toen zes en twee jaar oud, in augustus 2003 na een vakantie in Egypte niet terug gebracht naar Nederland. Hij deed dit zonder toestemming van de moeder.

‘Langer onttrekken aan het gezag kan haast niet’

El M. werd begin 2018 gearresteerd nadat hij met zijn dochters naar Brussel was gevlogen. Hij stond sinds 2004 internationaal gesignaleerd. “U heeft ervoor gezorgd dat de moeder haar dochters vijftien jaar lang niet heeft kunnen zien opgroeien”, aldus de officier eerder bij de rechtbank in Haarlem. “Langer onttrekken aan het gezag kan haast niet,” merkte zij op, doelend op het feit dat gezag eindigt na het achttiende levensjaar.

Er werd eerst maar een jaar cel tegen hem geëist, maar de rechtbank vond dat die eis volstrekt geen recht deed aan de “zeer ernstige strafbare feiten”.

Poging tot vergiftigen

De officier was ervan overtuigd dat alles een vooropgezet plan van El M. is geweest. Volgens El M. was het destijds echter de bedoeling dat het hele gezin uiteindelijk in Egypte zou gaan wonen. Nadat de moeder volgens hem telefonisch had laten weten dit toch niet meer te willen, besloot hij naar eigen zeggen de meisjes bij zich te houden en op haar te wachten.

Hij verklaarde ze niet meer terug te willen laten gaan nadat de moeder hem zou hebben geprobeerd te vergiftigen. De moeder van de -inmiddels volwassen- meisjes sprak dit eerder al stellig tegen. Zij heeft jarenlang strijd gevoerd om haar dochters terug te krijgen, juridisch en via de media. De moeder noemde El M. toen “in-en-in-slecht”.

Beide dochters besneden

Aan de moeder moet de man 25.000 euro schadevergoeding betalen. Zij heeft jarenlang gestreden om haar dochters terug te krijgen. De moeder heeft haar dochters in de periode dat zij in Egypte waren af en toe kunnen bezoeken, maar dat was altijd in het bijzijn van familie van El M.

De dochters zouden ook in Egypte besneden zijn. “Onherstelbare schade, die eigenlijk niet in cijfers uit te drukken is”, aldus haar advocaat.”Onherstelbare schade, die eigenlijk niet in cijfers uit te drukken is”, reageerde haar advocaat al eerder.

Lees ook: Poolse vrouw die in Opmeer ontvoerd werd, is bevrijd in Duitsland