Dieren

Eén dode en vier mishandelde eenden op Vogeleiland Deventer

Op het Vogeleiland in Deventer zijn afgelopen weekend één dode en vier mishandelde eenden gevonden. Beheerder en dierverzorger Daniël Schulein vond ze tijdens het voederen.

Ondanks dat het het afgelopen jaar rustig was, is dit niet de eerste keer dat er geweld is gebruikt tegen de dieren op het eiland. Zo zijn er hokken van vogels opengebroken en hebben dierenbeulen ooit zelfs de poten van flamingo’s gebroken.

Lees ook: Door uitgaanspubliek in Grave ‘over straat geschopte’ duif overleden

“Het is in een paar dagen gebeurd”, vertelt Schulein. “De eerste dag vond ik één gewonde eend en dacht ik nog: ‘ongelukje misschien?’. Maar als je dan in de dagen erna steeds meer eenden vindt, kan het eigenlijk niet anders dan dat het een gerichte actie is.” Schulein twijfelt geen seconde en doet zaterdagavond direct aangifte van de mishandelingen. “Het is verschrikkelijk. Juist ook omdat het het afgelopen jaar vrij rustig was.”

Verblijfsverbod

De gemeente onderstreept de problemen in het gebied. “Het probleem is dat het een openbaar gebied is”, vertelt woordvoerder Maarten-Jan Stuurman. “We hebben afgelopen jaar een verblijfsverbod ingesteld, zodat we beter kunnen handhaven als mensen er tussen zonsondergang en -opgang komen.”

De gemeente gaat in de zomer van 2020 hekken om het vogelverblijf plaatsen en gaat in de tussentijd nog strenger handhaven. “We komen er nu iedere avond in de hoop dat dit niet meer gebeurt.”