Politiek

Duizenden extra boetes voor negeren rode kruizen

In 2019 hebben meer dan 10.000 mensen een boete gekregen voor het negeren van rode kruizen boven de snelweg. Dat is een explosieve stijging ten opzichte van 2018.

Vorig jaar werden 1653 boetes uitgeschreven, dit jaar zijn dat er al meer dan 3000, aldus Rijkswaterstaat. Ruim 7000 anderen zijn op de bon geslingerd door de politie.

Weginspecteurs, bergers en hulpdiensten maken zich grote zorgen over het aantal mensen dat doorrijdt bij een rood kruis. Het brengt ze in gevaar tijdens hun werk.

Minister van Nieuwenhuizen snapt niet dat mensen de aanwijzingen boven de weg niet opvolgen. “Er is nooit een excuus om zo’n kruis te negeren. Dat is namelijk niet alleen ontzettend asociaal, maar ook levensgevaarlijk.”

Lees meer: Weginspecteur Ton werd aangereden door chauffeur die rood kruis negeerde

Risico’s

Weginspecteur Ton Veenstra weet maar al te goed wat er kan gebeuren als een rood kruis wordt genegeerd. Zijn auto werd vorig jaar van de kapot gereden toen hij hielp bij het bergen na een ongeluk.

“Ik liep terug naar mijn auto en zag daar een vrachtwagen op de afgekruiste rijbaan reed en mijn wagen aanreed”, zegt Veenstra. “Ik liep ongeveer 150 meter er vanaf. Als ik in mijn auto had gezeten was ik er nu niet meer geweest.”

Het aanpakken van automobilisten die rode kruizen negeren is een van de speerpunten van minister Van Nieuwenhuizen en Rijkswaterstaat. Volgend jaar zullen er nog meer weginspecteurs de bevoegdheid krijgen om boetes uit te schrijven. Het doel is om er uiteindelijk 100 te hebben in heel het land.

Lees meer: Weginspecteurs mogen straks meer boetes uitdelen

Onderzoek

Uit onderzoek van Kantar, uitgevoerd in opdracht van Rijkswaterstaat, blijkt dat 80% van de weggebruikers andere weggebruikers soms tot vaak rode kruisen ziet negeren. Zo[n 12 procent zegt zelf wel eens onder een rood kruis te zijn doorgereden, al dan niet bewust.

De boete voor het negeren van een rood kruis boven de weg is 240 euro.

Beeld: Rijkswaterstaat