Politiek

Duindorp vraagt 'gewoon' vergunning aan voor vreugdevuur tijdens oud en nieuw

Duindorp heeft een vergunning aangevraagd voor het organiseren van het vreugdevuur tijdens oud en nieuw. De vergunning is verplicht geworden na het incident met het Scheveningse vreugdevuur afgelopen jaar.

Op Facebook trad de organisatie van het Duindorpse vreugdevuur voor het eerst sinds lange tijd naar buiten. ”Het was even nadenken, maar wij gaan deze kans aanpakken, onze schouders eronder zetten en onze verantwoordelijkheid nemen, want dit feest mag voor ons en vooral ook voor de jeugd die ieder jaar weer naar dit evenement uitkijkt, niet verloren gaan”, valt er onder andere te lezen.

In december besluit de gemeente of de vergunning wordt verstrekt.

Lees ook: Gemeente Den Haag wil einde aan strijd om hoogste vuurstapel 

Aangepaste regels voor vreugdevuur

Omdat vorig jaar de hoogte van de stapel van Scheveningen zeker 45 meter was in plaats van de toegestane 35, heeft waarnemend burgemeester Johan Remkes van Den Haag besloten dat beide stapels niet hoger mogen zijn dan tien meter. Uit een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid kwam de vernietigende conclusie dat het vuur veel te hoog was.

In de nacht van 31 december op 1 januari ging het helemaal mis bij het Scheveningse vreugdevuur. Een heuse vonkenregen zorgde ervoor dat woningen, auto’s en fietsen flink beschadigd werden in Scheveningen. Daarnaast werden er vaten diesel gebruikt om de hoogte van het vuur te bevorderen.