112

Duikers eind van de middag naar gezonken vissersboot uit Urk

Duikers van de marine kunnen zaterdag waarschijnlijk aan het einde van de middag voor het eerst duiken naar de gezonken vissersboot uit Urk. Vanaf dan is het getij goed daarvoor, volgens de Kustwacht.

Mogelijk bevinden de twee bemanningsleden van 27 en 41 jaar zich nog aan boord. Ze zijn vermist sinds de garnalenkotter donderdagochtend vroeg bij Texel in de problemen kwam.

De Zr. Ms. Makkum van de Koninklijke Marine zette zaterdagochtend al koers richting de plek ten zuidwesten van het eiland. Daar aangekomen zijn voorbereidingen gestart voor de duik.

Eerst een verkenningsduik

Als het zover is, wordt eerst een verkenningsduik gedaan, aldus de woordvoerder. “Die duikploeg treft dan onder water maatregelen om de toegang tot de kotter vrij te maken. Vervolgens kan een andere ploeg daarna proberen toegang te krijgen tot het schip.”

Lees ook: Verdwenen viskotter maakt diepe indruk op Urker gemeenschap: ‘Vermissing is eigenlijk dubbel zo erg’

In totaal zijn tien duikers aan boord van het marineschip, die opereren in koppels van twee. Hoelang het getij geschikt blijft, is niet helemaal bekend. “Maar ze hebben wel wat werktijd”, aldus de woordvoerder.

Duisternis geen probleem

Volgens hem is het geen probleem dat het inmiddels donker is. “In principe kunnen ze dan gewoon doorwerken.” De Kustwacht ondersteunt de marine, zodat die zich op de duik kan richten. “Dan moet je bijvoorbeeld denken aan het uit het water halen van rommel.”

De afgelopen dagen was het door de wind, de hoge golven en sterke stroming niet mogelijk om het water in te gaan.

Tekst: ANP
Foto: HFV Photo Services