Drie jaar cel voor dodelijk ongeval Loosdrecht

LEEUWARDEN (ANP) – Het gerechtshof in Leeuwarden heeft Walter van W. (56) in hoger beroep veroordeeld tot drie jaar cel en een rijverbod van vier jaar wegens het veroorzaken van een fataal auto-ongeluk in Loosdrecht op 16 maart 2016. Bij de botsing raakte een 19-jarige automobiliste gewond. Zij overleed later aan haar verwondingen.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) was Van W. met zijn Porsche 911 verwikkeld in een race met zijn zoon Casper (34). Getuigen hebben onder meer verklaard dat de twee in de bebouwde kom, waar het ongeluk gebeurde, zeer snel en bumper aan bumper reden. Daarbij probeerde Casper van W., achter het stuur van een Mini Cooper, zijn vader in te halen.

Beide mannen waren in hoger beroep gegaan, net als het OM. Vader en zoon Van W. zeiden in het hof zich verantwoordelijk te voelen, maar ontkenden met klem dat er een wedstrijd gaande was.

Taakstraf en rijontzegging

Voor een straatrace ziet het hof te weinig bewijs. Hoewel Van W. drank ophad en snel en ,,zeer onvoorzichtig” reed, kan volgens het hof in juridische zin ook niet worden gesproken van roekeloos rijden, de zwaarste vorm van schuld bij verkeersdelicten. Van W. is in het verleden vaker veroordeeld voor rijden onder invloed. De rechtbank in Lelystad kwam in 2017 tot vier jaar cel en een rijverbod van vijf jaar. Het OM wilde dat het hof die straf opnieuw zou opleggen.

Casper van W. heeft opnieuw een taakstraf van honderd uur en een jaar rijontzegging gekregen. Deze straf legde de rechtbank hem eerder ook op. Volgens het hof heeft ook hij zich ,,onbezonnen gedragen”. Maar het hof ziet geen nauwe samenwerking met zijn vader en daarmee geen medeplegen. Walter van W. is volgens het hof dan ook de enige schuldige aan de dood van de vrouw.

De vader van het slachtoffer noemt de uitspraak ,,zwaar teleurstellend”. ,,Ten opzichte van Walter zou ik er nog enigszins mee kunnen leven, omdat dit het hoogst haalbare is voor wat hij gepleegd heeft. Met de taakstraf voor Casper kan ik dat helemaal niet.” Volgens hem hebben de advocaten getracht twijfel te zaaien over roekeloosheid en het medeplegen door Casper van W. ,,En dat heeft zijn vruchten afgeworpen.”