Politiek

Kans op terroristische aanslag kleiner, dus gaat het dreigingsniveau omlaag

De kans dat in Nederland een terroristische aanslag wordt gepleegd is kleiner geworden, zegt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Het dreigingsniveau gaat daarom omlaag van 4 naar 3.

De afgelopen tijd stond het dreigingsniveau op het op een na hoogste niveau. Het niveau gaat nu omlaag omdat er in de westerse wereld een stuk minder aanslagen worden gepleegd dan twee jaar geleden.

Dreigingsniveau 3 betekent dat een aanslag nog steeds voorstelbaar is. Alleen na de aanslag in Utrecht in maart van dit jaar stond was de dreiging korte tijd op de hoogste niveau mogelijk.

Terreurverdachten Zoetermeer

Volgens de NCTV vormen jihadisten nog steeds het grootste gevaar. Dat bleek eind november opnieuw, toen twee mannen uit Zoetermeer werden gearresteerd vanwege het voorbereiden van een terroristische aanslag.

Lees ook: Buren terreurverdachte Zoetermeer: ‘Er kwamen zaag- en timmergeluiden uit de flat’

Maar de terrorismecoördinator zegt dat ook een aanslag uit rechts-extremistische hoek niet ondenkbaar is. Daar wordt wel bij gezegd dat groepen uit de die hoek nauwelijks georganiseerd zijn in Nederland. Ook waarschuwt hij voor links-extremisten die geen geweld gebruiken, maar wel bereid zijn de wet te overtreden.

Nog steeds angst voor aanslag

Eind november bleek uit onderzoek van Wat vindt Nederland dat zo’n 42 procent van de Nederlanders bang is voor een aanslag. Tegelijkertijd gaf een ruime meerderheid van de 2300 ondervraagden aan dat ze geen plekken vermijden uit vrees voor een aanslag.

Bijna de helft van het panel zei veel vertrouwen te hebben in de inlichtingendiensten.