Dieren

Dode schapen in weiland Beerzerveld, eigenaar vreest voor wolf

Er zijn zaterdagochtend drie dode schapen gevonden in een weiland in het Overijsselse Beerzerveld. De eigenaar is bang dat het om een aanval van een wolf gaat.

De dode dieren werden verspreid over het hele weiland gevonden, alsof ze werden opgejaagd of probeerden te vluchten. Naast de dode dieren, die ook nog een drachtig waren, liepen er ook meerdere schapen verwondingen op.

Een expert komt later op de dag kijken of de verwondingen op het lichaam van de schapen het werk kunnen zijn van een wolf.

Wolf keert langzaam weer terug naar Nederland

Het komt steeds vaker voor dat wolven de veestapel van boeren aanvallen. De afgelopen jaren werden in het oosten van het land en in Groningen, herhaaldelijk wolven waargenomen die vanuit Duitsland in Nederland een kijkje kwamen nemen. Ook rukt de wolf op vanuit het zuiden. In Belgisch Limburg en Nederlands Limburg werden ook wolven gespot en werden er ook schapen aangevallen. Het loopt ook wel eens fout af voor de wolf. Vorige maart werd een exemplaar aangereden bij Neeroeteren.

Lees ook: Wolf wil zich mogelijk vestigen in Drenthe

Lees ook: ‘Wolvin lijkt zich te vestigen op de Veluwe’

In 2018 werd er voor het eerst in twee eeuwen een gezien in Friesland.

Dieet van de wolf

Het menu van de wolf bestaat voornamelijk uit middelgrote hoefdieren zoals ree, wild zwijn en jonge edelherten. Grotere prooien zijn een te groot risico voor wolven. Een trap van een paard bijvoorbeeld kan een wolf dodelijk verwonden. Zwervende wolven grijpen ook vee, voornamelijk schapen.

Beeld: SPS Media