Dieren

Dit is hoe jij de vogels in de tuin ook een warme kerst geeft

Het is koud, regenachtig en ook nog eens vroeg donker. Genoeg redenen om je eens lekker op de bank te nestelen met een beker warme chocolademelk. De vogels buiten gluren ondertussen jaloers naar jouw stukje spekkoek. Zij verliezen per nacht vorst namelijk wel een tiende van hun lichaamsgewicht.

De gemeente Amsterdam publiceerde daarom hoe jij de vogeltjes buiten ook een warme kerst kan geven. Zo kunnen vooral kleine vogels tijdens- maar ook na- de winter een steuntje in de rug gebruiken om in de zomer weer vrolijk te kunnen fluiten.

Lekker vet

Om hun lichaampje op temperatuur te houden, moeten ze dus wat inleveren: een behoorlijk gewicht voor zo’n klein vogeltje. Deze zangvogels kunt u daarom bijvoeren met vetbollen, vogelzaad, parkietenzaad, gepelde zonnebloempitten, fruit, rozijnen en/of krenten. Let er wel op dat grotere vogels er niet bij kunnen. Dit omdat zij de kleinere vogels wegjagen maar ook omdat zij kunnen stikken in de plastic netjes.

Tip is om bijvoorbeeld gebruik te maken van een voedersilo met kooi eromheen. Deze zijn gemakkelijk te kopen bij de dierenwinkel, het tuincentrum of op internet.

Vooral niet doen

Het is simpel en goed bedoeld om even een boterhammetje naar buiten te gooien. Voor vogeltjes kun je echter beter geen ‘mensenvoedsel’, zoals brood of rijst serveren. Dit trekt namelijk niet alleen vogels aan, maar ook ratten.

Sinds 2017 is het in Amsterdam in sommige wijken (Nieuw-West, Zuidoost en West) zelfs verboden om op deze manier bij te voeren. Veel ratten betekent een groter risico op ziektes die deze dieren kunnen verspreiden. Door grote hoeveelheden etensresten in ons stadswater, kan bovendien de waterkwaliteit verslechteren. En dat brengt weer een groter risico op algengroei en stankoverlast met zich mee.

De vogeltjes bijvoeren kan dus gemakkelijk en snel. Misschien zingt er zelfs nog eentje een bedankje voor je.

Lees ook: Opvangcentra voor hulpeloze egels, vogels en herten in gevaar door strenge regels