Opmerkelijk

Dit is het Iraanse feesteiland waar Ridouan Taghi zich mogelijk schuilhoudt

Woensdag werd bekend dat Nederlands meest gezochte crimineel zich mogelijk schuilhoudt op het Iraanse eiland Kish. Maar wat voor eiland is dat precies en waarom zou Taghi precies daar zitten?

Geen visum

Kish is een klein eiland voor de kust van het zuiden van Iran. Met een oppervlakte van 91.5 km2  is het niet veel groter dan Terschelling. Het is een zogenaamde vrijhandelszone. Mensen die er naartoe gaan hoeven dus geen visum aan te vragen. Door de vrijhandelsstatus is Kish een soort feesteiland met prachtige resorts, luxe winkelcentra en dure sportwagens. Denk aan een soort islamitische tegenhanger van Monaco. Sinds het midden van de jaren negentig probeert de Iraanse overheid het eiland te promoten als een alternatief voor Dubai of Qatar.

Lees ook: Politie komt steeds dichter bij Taghi, die zich ‘onaantastbaar waant’ op Iraans eiland

Ontvoeringen

Toch is het massatoerisme er nooit echt van de grond gekomen en lijkt het vooral een vakantieplaats voor veel Iraniërs. In het buitenland staat Kish eerder bekend om bekende ontvoeringen. Zo verdween de voormalige Amerikaanse FBI-agent Robert Levinson in 2007 op mysterieuze wijze toen hij op het eiland was. Iran beschuldigde de Amerikaan van spionage, maar de Verenigde Staten ontkenden dat. Levinson was inmiddels al sinds 1998 weg bij de FBI. Hij is na 12 jaar en 8 maanden nog altijd spoorloos. Daarmee is hij de langst vastzittende gijzelaar in de Amerikaanse geschiedenis.  De laatste levende beelden van Levinson dateren van april 2011.

Waarom Kish?

Maar waarom zou Taghi zich uitgerekend op dit eiland schuilhouden? Zonder visum is het een makkelijke plaats om te bereizen: erg handig voor een crimineel die op de vlucht is. Daarnaast beschikt het eiland ook over een internationale luchthaven met verbindingen naar de rest van het Midden-Oosten. Dubai ligt om de hoek en is ook met een boot makkelijk te bereiken. Ook heeft Nederland geen uitleveringsverdrag met Iran.

Lees ook: Neef Riduoan Taghi opgepakt voor betrokkenheid bij de moord op advocaat Derk Wiersum 

Beeld: Nahid V