Weer & Verkeer

Dijkbewaking wegens storm en gevaar containers

De noordelijke waterschappen sluiten de coupures (dijkdoorgangen) bij Delfzijl af en starten dinsdagochtend met een volledige dijkbewaking. Dat maakten waterschappen Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest bekend. Het Groningse waterschap Noorderzijlvest roept mensen op de dijk niet meer op te gaan vanwege de verwachte hoge waterstand.

Door de harde wind in combinatie met springvloed bestaat het risico dat de inhoud van de containers die vorige week op de Noordzee van een schip afvielen de dijken beschadigt. “In de kustgebieden zullen windstoten tot in windkracht 9 voorkomen”, vertelt weerman Piet Paulusma. “In het Waddengebied kan het weleens uitdraaien op een echte noordwesterstorm met windstoten tot in kracht 10.”

Lees ook: KLM annuleert 159 vluchten wegens verwachte storm

Noorderzijlvest heeft voor dinsdag permanente dijkbewaking ingesteld en bekijkt die dag ook of de dijkdoorgangen afgesloten moeten worden. Het waterschap roept mensen ook op om geen aangespoelde rommel uit de containers op te ruimen.

De waterschappen verwachten dat het water bij Delfzijl dinsdag rond 12.50 uur een hoogtepunt bereikt en uitkomt op 4,20 meter boven NAP. Op maandagavond werd nog uitgegaan van een waterstand van 3,40 meter boven NAP. Het sluiten van de dijkdoorgangen is gebruikelijk vanaf een waterpeil vanaf 3 meter boven NAP.

Winters weer

“Dinsdagnacht neemt de wind af tot krachtig of hard, maar in de nacht nog altijd wel stormbuien met vooral in het oosten en noorden kans op natte sneeuw”, aldus Paulusma. “Daarna een paar nachten met op plaatsen lichte vorst. Ik verwacht dat het gaandeweg de maand meer en meer winters zal worden.”

Beelden: Persbureau Meter