Dieren

Dierenrechtenorganisaties sturen brandbrief naar provincie: 'Schiet wasberen niet af!'

Moeten wasberen nu wel of niet worden afgeschoten? De meningen zijn verdeeld. De provincie Gelderland vindt van wel, maar volgens twaalf dierenrechtenorganisaties is het juist geen goed idee. Daarom hebben ze een brandbrief gestuurd naar de provincie Gelderland.

Belangrijkste argument is volgens Jessica Smit van Animal Rights dat er helemaal niet bewezen is dat de wasberen schadelijk zijn voor de flora en fauna. ”De enige overlast die ze mogelijk veroorzaken is het eten van eieren van vogels. Ze zijn niet schadelijk voor de inheemse biodiversiteit, dat blijkt uit onderzoek. Het zijn zogenoemde generalisten. Dat betekent dat ze eten wat ze kunnen vinden en niet specifiek op een soort jagen. Ze zitten vossen en dassen dus niet in de weg. Dus wat ons betreft is het helemaal niet erg dat de exoot erbij komt.”

Parasieten

Maar de Faunabeheereenheid van Provincie Gelderland denkt juist dat de wasbeer nu gestopt moet worden. Volgens Erik Koffeman van Faunabeheer is het doden van de dieren de enige effectieve oplossing. ”De wasbeer is een grote concurrent voor eekhoorntjes, vossen en dassen. Bovendien heeft de wasbeer allemaal parasieten bij zich, waar ook de mens last van kan krijgen. Het is dus juist zaak dat we hem nu stoppen, anders hebben we straks nog veel grotere problemen.”

Toch is het niet zo dat wasberen voor heel veel overlast zorgen. Marcel van Middendorp uit Kootwijk heeft er regelmatig een in zijn tuin. Hij vindt het leuke beestjes en vindt het onnodig dat ze worden afgeschoten. Al begrijpt hij het beleid van de provincie wel een beetje. ”Okay, hij hoort hier misschien niet thuis”, zegt Van Middendorp. ”Dus ik snap wel dat de provincie er vanaf wil. Maar misschien kan dat op een andere manier. Afschieten ben ik gewoon niet voor.”

Van Middendorp merkt niets van overlast: ”Hij doet verder geen vlieg kwaad. Hij eet alleen af en toe uit de voedselbak van de katten. Hij is dol op kattenbrokjes. Maar dat vind ik verder niet erg, het is gewoon leuk gezelschap.”

Waanzin

Volgens Jessica Smit van Animal Rights heeft het afschieten ook helemaal geen effect. ”Het is volgens dweilen met de kraan open. Ze zitten massaal in Duitsland en ze komen gewoon hier. Of we willen of niet. Ze zijn niet tegen te houden. Het is gewoon waanzin om ze af te schieten.”

Het afschieten van wasberen is een Europese wetgeving, maar volgens Smit hoeft dat geen probleem op te leveren. ”Als je als land kan aantonen dat de kosten voor uitroeiing te hoog worden, dan kan je een soort dispensatie op die wetgeving vragen aan de Europese Unie. Met andere woorden, dan ben je niet meer verplicht de wasberen af te schieten.”