Dieren

Dierenliefhebbers bieden petitie aan tegen anti-vlooienmiddel Bravecto: 'Ik heb mijn eigen hond vermoord'

Dierenliefhebbers hebben vrijdag op dierendag in Amsterdam een petitie overhandigd aan het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA). 100.000 mensen ondertekende de oproep om het middel Bravecto tegen vlooien en teken van de markt te halen. Het zou gevaarlijk zijn voor honden en katten.

Jolanda van de Wetering weet het zeker. Haar hond is overleden door het anti-teken en anti-vlooienmiddel Bravecto. “Ik had borstkanker gehad en kreeg Luna om mijn zinnen te verzetten”, vertelt Van de Wetering. “Ik wilde haar beschermen tegen teken, dus gaf ik haar Bravecto.”

Niet veel later gaat het mis met Luna. “Ze kreeg blaasontsteking, kortademigheid en diarree. Dat waren de eerste symptomen. Ze kreeg antibiotica en extra eiwitten, maar de waardes van het bloed waren niet goed.”

‘Ik heb mijn eigen hond vermoord’

Eerst dachten de dierenartsen aan de hondenziekte Edison: “Maar het voelde toch anders. Haar vacht werd slecht, ze kreeg kale plekken. Uiteindelijk heeft ze 2,5 week in de het dierenziekenhuis in Utrecht gelegen. Vorig jaar overleed ze. Ik ben er kapot van.”

“Ik heb mijn eigen hond vermoord. Ze viel kilo’s af. Mijn verdriet is zo groot dat ik geen nieuwe hond heb genomen”, vertelt Van de Wetering. “Toen het begon met blaasontsteking ben ik gaan zoeken wat het zou kunnen zijn. Ik kwam al snel uit bij medicatie van Bravecto.”

Volgens de petitie kent Bravecto wereldwijd het grootste aantal gemelde bijwerkingen. Halverwege dit jaar zou het gaan om ruim elfduizend meldingen van ernstige bijwerkingen en ruim 2600 sterfgevallen. En volgens initiatiefnemer van de petitie Michaël van de Sande is dit slechts het topje van de ijsberg.

Lees ook: Boze hondenbezitters demonstreren in Den Haag tegen anti-vlooienmiddel

Bravecto

De handtekeningen zijn afkomstig van mensen van over de hele wereld. Vorig jaar januari werden ruim 40.000 handtekeningen en de petitie al aangeboden aan de Tweede Kamer.

Na het aanbieden van de petitie op vrijdag is er volgens Van de Sande een goed gesprek geweest met medewerkers van de EMA-afdeling die gaat over Bravecto. “Ze leken zeker bereid er iets mee te gaan doen.” De dierenliefhebbers hebben een vragenlijst ingediend. “Daar krijgen we schriftelijk antwoord op. Daar is het even op wachten.”

ANP/Redactie