Opmerkelijk

Deze woorden googelden we het meest in 2019 en dit betekenen ze

Wat betekent het straattaalwoord ‘wollah’? Of wat is ‘huts’? En als we dan toch bezig zijn: wat is ‘isogram’? Dat zijn een paar opvallende vragen die Nederlanders in het afgelopen jaar vaak aan Google hebben gesteld. Dus kwam de zoekmachine woensdag met haar eigen jaaroverzicht: ‘Een Year in Search’.

Want dat het vaak voorkomende woorden zijn, is niet te missen wanneer je op straat eens je oren spitst. Wil je weten wat het precies allemaal betekent, neem dan een kijkje in het jaaroverzicht.

 Trending

Google keek niet naar de meest gebruikte zoekopdrachten, maar naar termen die snel zijn gestegen. Trending, noemt Google dat. De trending zoekopdracht in Nederland was Ajax. De club werd landskampioen en miste op een haar na de finale van de Champions League. Ook over het WK voetbal voor vrouwen, de brand in de Notre Dame in Parijs en de omgekomen Spaanse peuter Julen (2) wilden Nederlanders veel weten.

Songfestivalwinnaar Duncan Laurence was de ‘trending’ bekende Nederlander, gevolgd door Bridget Maasland (die sinds kort een relatie heeft met André Hazes) en Iris Hond (met wie Marco Borsato een affaire heeft gehad). Chateau Meiland voert de trending-lijst van tv-programma’s aan, Maarten van der Weijden leidt bij de sporters en Joker is de trending film.

Lees ook: Datalekken: jouw gegevens liggen voor het oprapen

Wollah betekent overigens ‘ik zweer het je’. Huts is een stopwoord zonder betekenis. Een lied met die titel was begin dit jaar een grote hit. Een isogram is een woord waarin elke letter uit het woord slechts één keer voorkomt, zoals sandwichformule, whiskyproducent en barvodsexnymfzwijgplichtjuk. Isogram zelf is overigens ook een isogram.

Beeld: Year in Search van Google