Politiek

Den Haag krijgt Pim Fortuynstraat

Den Haag gaat een straat vernoemen naar de vermoorde politicus Pim Fortuyn. Het Haagse college geeft gehoor aan een pleidooi van Hart voor Den Haag/ Groep de Mos.

De naam van Pim Fortuyn wordt op de lijst te vernoemen personen geplaatst.

Raadslid Rene Oudshoorn van Groep de Mos heeft op 7 mei van dit jaar een tweetal vragen gesteld aan de voorzitter van de gemeenteraad. De eerste vraag ging of er een mogelijk eerbetoon voor Fortuyn in de stad moet komen. De tweede vraag was of het niet eens tijd werd om een openbare ruimte in de Den haag te vernoemen naar de politicus.

Beide vragen zijn beantwoord met een ‘Ja’. Het is nog niet bekend wanneer de straat er uiteindelijk komt. In de toelichting schrijft het college: ”Wanneer er nieuwe straatnaamgeving benodigd is op een geschikte locatie in de stad met het juiste naamgevingsthema, komt Pim Fortuyn in aanmerking voor vernoeming. “Het is bijzonder dat hij vernoemd wordt in het hart van de democratie en de stad van vrede en recht”, zegt een gemeentewoordvoerder.

Doodgeschoten

Pim Fortuyn leidde de LPF. Op 6 mei 2002, vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen dat jaar, werd hij doodgeschoten door Volkert van der G. Zijn partij trad later toe tot het kabinet.

Erik Hazelhoff Roelfzema, de Soldaat van Oranje, staat sinds 2017 op de Haagse lijst met straatnaamkandidaten.