Gezondheid

De roltrap is gevaarlijker dan je denkt: zo voorkom je ongelukken

Neem tijdens het winkelen geen zware spullen mee op de roltrap, sta stil en houd de leuning vast. Jaarlijks belanden meer dan 500 mensen op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis door een ongeluk op de roltrap, waarschuwt het Liftinstituut, dat onder meer liften, hoogwerkers en roltrappen controleert.

Veters die loszitten, lange sjaals of voeten te dicht bij de zijkant kunnen ervoor zorgen dat iemand klem komt te zitten.

Pak vooral de lift

Met het oog op de naderende feestmaand december start het Liftinstituut online een campagne (roltrapveilig.nl) om mensen erop te wijzen hoe ze veilig gebruik kunnen maken van roltrappen en liften. “Even met de rollator op de roltrap lijkt misschien ongevaarlijk. Maar we willen senioren op het hart drukken om vooral de lift te pakken. Het kost iets meer tijd, maar het is wel stukken veiliger”, zegt Koos van Lindenberg van de keuringsinstantie.

Ludieke animaties

“We zien ook geregeld dat kinderen rond de roltrap spelen. Het kan zelfs gebeuren dat ze langs de balustrade omhoog proberen te klimmen of over de leuningband omlaag willen glijden.” Erg gevaarlijk, aldus de woordvoerder. Op de website roltrapveilig.nl staan volgens hem “ludieke animaties die winkelend publiek moeten wijzen op foutief roltrapgebruik”.

Lees ook: Eindhovenaren zijn ‘horror-rolband’ in winkelcentrum beu

ANP