112

De ANBO geeft tips: zo voorkom je een inbraak via sleutelkastjes

Seniorenorganisatie ANBO stelt dat bewoners zelf veel maatregelen kunnen treffen om te voorkomen dat ze het slachtoffer worden van inbraak via sleutelkastjes.

Volgens de organisatie zijn de tot nu toe gekraakte kastjes goedkoop en onveilig. “Dat zijn goedkopere goedkopere kluizen die eigenlijk niet veilig zijn,” legt woordvoerder Renee de Vries uit. “Ze zijn heel makkelijk te openen en we weten uit testen dat ze zelfs binnen een minuut te openen zijn.”

In de video hierboven hierboven vertelt ze welke opties veiliger zijn.

Bekend fenomeen

Inbraak via sleutelkastjes is volgens de politie een bekend fenomeen. In de afgelopen tijd werd op deze manier op verschillende plekken in Limburg ingebroken. Afgelopen maandagnacht was het nog raak in Horst. Daar werden bij een appartementencomplex aan de Torenstraat meerdere sleutelkastjes opengebroken, waarna een oudere bewoner in zijn huis werd overvallen.

Lees ook: Verdachte aangehouden voor woninginbraken via sleutelkastjes in Horst

Een 32-jarige man uit Gouda werd later aanhouden op verdenking van betrokkenheid bij deze en nog een andere inbraak in de Limburgse plaats.

Lees ook: Sleutelkastjes opengebroken bij woningoverval in Horst

De politie vraagt familie en vrienden van mensen met een sleutelkastje om extra alert te zijn op verdachte personen die foto’s maken van woningen of rommelen bij de sleutelkastjes.