Sport

Nederlandse dartsters hopen dat Fallon Sherrock opnieuw stunt: 'Ze is gewoon heel goed'

Nog nooit wist een vrouw een wedstrijd te winnen op het WK van dartsbond PDC, maar de 25-jarige Engelse Fallon Sherrock flikte het. Op 17 december schreef ze geschiedenis door met 3-2 te winnen van van haar landgenoot Ted Evetts.

En daar bleef het niet bij, want in de tweede ronde wist ze met indrukwekkend spel de nummer 11 van de wereld, Mensur Suljovic, te verslaan. En vrijdag kan ze opnieuw geschiedenis schrijven als ze weet te winnen van opnieuw een landgenoot, Chris Dobey.

‘Gejoel als extra stimulans’

De twee beste Nederlandse dartsters, Aileen de Graaf en Sharon Prins, denken dat ze een goede kans heeft om te winnen. “Die Dobey is gewoon een heel goede speler, maar als ze koelbloedig blijft, kan ze winnen”, zegt Aileen.

“Sherrock kan zich heel goed focussen en gebruikt het gejoel van het publiek als extra stimulans”, weet ze. “De mannelijke tegenstanders willen natuurlijk niet van een vrouw verliezen en raken daardoor juist extra gespannen.”

Ook Sharon denkt dat de Engelse kan winnen. “Maar het hangt ook af van de vorm van de dag. Als ze haar vorm van de vorige partij kan vasthouden, dan maakt ze zeker een goede kans.”

‘Darten blijft mannensport’

Ondanks het doorslaande succes van Fallon Sherrock, denkt Aileen toch dat mannen de dartsport zullen blijven domineren. “Als we ons echt daadwerkelijk willen kunnen meten met de mannen, dan moeten we de tour aflopen.”

Dat is volgens de dartster een zeer tijdrovende en dure aangelegenheid. “Je speelt ieder weekend het hele jaar door. Wij vrouwen kunnen er momenteel niet van leven. Je moet dan je baan opzeggen.”

‘Minder sponsorgeld voor dartster’

Dat risico is erg groot, vindt Aileen. “Bovendien heb ik twee jonge kinderen, die natuurlijk ook veel aandacht nodig hebben.” Sharon is het met haar eens. “Mannen worden eerder gesponsord dan vrouwen, daardoor kunnen ze vaker trainen.”

Of het succes van hun Sherrock leidt tot meer sponsorgelden voor vrouwen is nog maar de vraag, denkt ze. “Zien is geloven.”

‘Ze gaat het toernooi niet winnen’

Als Sherrock vrijdag in de derde ronde wint, moet ze nog vier partijen winnen om wereldkampioen te worden. Aileen denkt niet dat de dartster dat gaat redden. “Michael van Gerwen zit ook nog in het toernooi en die is echt een maatje te groot voor haar. Maar de prestatie die ze nu heeft geleverd is ook al heel bijzonder.”